25. jun 2015.25. jun 2015.

ŠABAČKI PARAPLEGIČARI U POSETI SLOVENIJI

Na poziv direktorke doma za osobe sa invaliditetom u Dornavi (Slovenija) Ide Jurgec i župana Janka Janzekovića, udruženje paraplegičara Mačvanskog okruga iz Šapca je organizovalo uzvratnu posetu u Sloveniju. Ova poseta predstavlja nastavak saradnje koja je započeta 2014. godine na inicijativu Raduška Jankovića, kada je udruženje paraplegičara iz Šapca ugostilo goste iz Slovenije i tom prilikom organizovana je zajedenička izložba radova lica sa invaliditetom, a koju je propratila i emisija „Kvadratura kruga“
Delegacija udruženja u sastavu: Milena Pantić, Jovanka Nikolić, Dragica Đukić, Milutin Perić, Rosa Perić i Raduško Janković, posetila je dom za osobe sa invaliditetom koji je jedan od najvećih i najmodernijih objekata za smeštaj različitih oblika invalidnosti.
Kapacitet doma je 320 korisnika na stalnom smeštaju i 100 lica koja dolaze u dnevni boravak. Posebno zanimljivo za predstavnike udruženja su bili delovi doma u kojima se primenjuju savremene terapije za osobe sa telesnim invaliditetom.
U okviru doma nalaze se školski objekti koji su prilagođeni i služe kako za sticanje tako i dokvalifikaciju osoba sa invaliditetom. Radionice koje se nalaze u sklopu doma, zapošljavaju osobe sa invaliditetom, dok proizvode otkupljuje opština Dornava, a deo prihoda se isplaćuje licima koja su angažovana u radionicama. Izuzetno gostoprimstvo i topla prijateljska atmosfera krasili sva tri dana boravka u Sloveniji. Predstavnici udruženja su u Šabac doneli predivne utiske i nadu da će u bliskoj budućnosti Srbija i Šabac imati mogućnosti da dostignu standarde koji će osobama sa invaliditetom značajno olakšati život i doprineti iskrenoj i stvarnoj inkluziji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa