2. jul 2015.2. jul 2015.
KULTURNA I OBRAZOVNA DISKRIMINACIJA

OSOBA SA INVALIDITETOM NEPREMOSTIVE PREPREKE

Kada osvajate jednu, dve, tri ili pregršt nanizanih stepenika, nekad visokih, nepravilnih, okrnjenih, logično je da ne razmišljate o onima kojima su te iste „prepreke“ nepremostive. Okupirani svojim životima i borbom za egzistenciju skloni smo da ignorišemo probleme sa kojima se drugi sreću, a među nama živi 750.000 osoba sa invaliditetom. Dok je 300.000 osoba sa invaliditetom mlađe od 60 godina - samo13% njih radi.
Pored niske stope zaposlenosti osoba sa invaliditetom i svega onoga što muči preostalu populaciju, oni su prinuđeni da se nose i sa arhitektonskim barijerama. Jednako su građani Srbije i Šapca kao mi, žive sa nama, a ne pored nas i sanjaju o samostalnom kretanju.
Zakon o planiranju i izgradnji predviđa da se objekti za javnu upotrebu moraju projektovati, graditi i održavati tako da osobama sa invaliditetom omogućavaju nesmetan pristup, kretanje i boravak, odnosno korišćenje. Pojam objekata za javno korišćenje preciziran je Pravilnikom o tehničkim standardima planiranja, projektovanja i izgradnje objekata, a Zakon predviđa i kazne za pravna lica i odgovorna lica ukoliko ne obezbede pristup osobama sa invaliditetom u skladu sa standardima pristupačnosti.
Iako je ova problematika na zadovoljavajući način regulisana Zakonom i podzakonskim aktima, nijedan grad još nije uspeo da se izbori sa primenom pomenutog zakona. U Šapcu je značajan broj pravnih lica- korisnika zgrada javne i poslovne namene obezbedio pristup osobama sa invaliditetom, ali to i dalje nisu učinili svi.
Ljudi kojima mnogo šta predstavlja prepreku u svakodnevnom životu su, sa sjajnim šabačkim glumcima, pripremili u Pozorištu predstavu „Neša i Goca“ prošle godine. Poneka predstava na koju osobe sa invaliditetom dođu moguća je samo ukoliko se prijave kao organizovana grupa, podvig je za pohvalu, ali je deprimirajuće posmatrati improvizovane rampe i pokušaje kretanja po njima, nemoguće bez tuđe pomoći. Osobe sa invaliditetom ne mogu biti ni gosti na venčanjima u Kulturnom centru jer svoje prisustvo moraju da najave, a nema nikoga ko bi postavio dasku ili improvizovanu ploču koja bi im omogućila pristup, pošto Kulturni centar vikendom sklanja montažnu rampu, zbog čega im je nemoguće da priđu matičarskoj službi i budu gosti i na venčanju sopstvenog deteta.
Našim sugrađani trpe kulturnu diskriminaciju jer im je onemogućen ulaz u Pozorište, Salu kulturnog centra, Galeriju, Knjižaru Kulturnog centra, bioskop, ili na bilo koje dešavanje na spratu Kulturnog centra ili u Pozorištu.
Opravdanje za nerešavanje problema nesmetanog kretanja osoba sa invaliditetom ne može biti da je njih malo. Ovo je civilizacijski problem koji zahteva ozbiljno angažovanje svih nas. Napravimo KORAK za one koji samo žele da žive sa nama, a ne pored nas.
Uzimajući u obzir situaciju koja je trenutno ponižavajuća za jedan deo naših građana, GI KORAK pokreće inicijativu:
Da se osobama sa invaliditetom omogući da u toku radnog vremena kulturnih i obrazovnih institucija (Kulturni centar, knjižara pri Kulturnom centru, Pozoriše, Istorijski arhiv, Dunjića kuća) omogući nesmetan prilaz preko montažno-demontažnih rampi;
b) Da se u Kulturnom centru u matičarskoj službi postavi montažno-demontažna rampa uvek u terminima kada su zakazana venčanja;
c) Da se svim učenicima i studentima, koji koriste invalidska kolica, a koji uče i studiraju u našem gradu omogući slušanje nastave i školovanje pod jednakim uslovima u skladu sa zakonom.

Građanska inicijativa “Korak“

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa