2. jul 2015.2. jul 2015.
OPREZNO SA HRANOM ZA VREME VISOKIH TEMPERATURA

SMANjITI RIZIK

Letnje visoke temperature, posebno kad prelaze 35, kao što smo to imali proteklih dana, pogoduju crevnim infekcijama. Hrana koja nije na adekvatan način čuvana i termički obrađena kako treba, može biti rizik po zdravlje. U letnjem period najčešće se kvare mleko i mlečni proizvodi, jaja, meso, mesne prerađevine, riba.
Kada kupujemo hranu koja je u konzervi, obavezno bi trebalo pogledati datum proizvodnje, deklaraciju i rok upotrebe. Poklopac konzerve ne sme biti ispupčen, to budi sumnju da je možda, reč o prisustvu bakterije koja izaziva botulizam. Lekari savetuju da namirnice kupujemo u kontrolisanim objektima, u marketima i na pijaci u delu koji je određen za sveže namirnice, iz rashladnih uređaja, što se posebno odnosi na sir, kajmak, meso, mleko i jaja. Kupljeno meso u frižideru može da stoji 24 sata pre upotrebe, dok bi mleveno meso i ribu trebalo iskoristiti istog dana, kažu stručnjAci. Trajno mleko nakon otvaranja mora stajati u frižideru, a bezbedno se može koristi samo tri dana nakon otvaranja.
Namirnice je najbolje čuvati u staklenoj ambalaži, a povrće u papirnim kesama jer upijaju vlagu. Pre upotrebe voće treba oprati pod mlazom higijenski ispravne vode, kao i lisnato povrće i to list po list. Termički obrađena hrana trebalo bi da bude odvojena od sirove. Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na dasku na kojoj sečemo - ista daska ne može se koristiti za sečenje i spremljenog i sirovog mesa. Dasku koju koristimo za sečenje hleba, ne bi trebalo koristiti za druge namirnice. Kuvana hrana na sobnoj temperaturi može da stoji dok se ne ohladi, onda može da se stavi u frižider i trebalo bi da se pojede u roku od dva dana. Za putovanje, hranu bi trebalo čuvati u ručnom frižideru ili jesti suvu hranu. Mesne prerađevine trebalo bi izbegavati. Takođe, na putu je najbolje piti flaširanu vodu i izbegavati led.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa