2. jul 2015.2. jul 2015.
DVE NEDELjE DO ŠABAČKIH KONjIČKIH SVEČANOSTI

IVANjDANSKE TRKE NAJAVA KONjIČKOG SPEKTAKLA

Tradicionalne Ivanjdanske trke napunile su start mašinu i tribine na Šabačkom hipodromu. Ni crveni meteo alarm nad Srbijom i temperatura koja je prelazila 35 stepeni, nisu bili prepreka za ljubitelje galopa. A, isplatilo se ““ odlične trke, veliki broj konja, sve kao dobro zagrevanje na vrelom danu za predstojeći konjički spektakl ““ Šabačke konjičke svečanosti. Ivanjdan je počeo startom dvogodaca, u listed nadmetanju „Memorijal Luke Lazarevića“, u kom do druge, ubedljive, pobede u drugom startu dolazi Betoven (Honoured Guest-Big Rose), KK „Gorska tim“, sa Željkom Ilićem u sedlu. Dve i po dužine iza njega kroz cilj prolazi odlična Kalina Lady, vlasnik, trener i jahač Tika Vujković, Top Gun sa Njezijem stigao je treći, dok se u placu našao još Matriks, sa Konkoljem u sedlu. Dan je obeležio četvorostruki trijumf trenera Bojana Šendekovića i tri pobede džokeja Aleksandra Šašića. Slavili su Ivo Džima (Seattle Sur-Irrevocable), vlasnik Scuderia Ivo Džima ““ distanca 1200 metara, vreme 1:11,2; Diktat (Farljad-Dolcissima), vlasnik Emil Čalaković, jahač A. Šašić, distanca 1600 metara, vreme 1:38,3; Burner (Dashing Blade-Bronislava), vlasnik „Inter gaj“, jahač A. Šašić, distanca 1700 m, vreme 1:46,3, koji je za kratku glavu prošao kroz cilj pre Ogona, vl. Ljubomirovića. Posebno zanimljiva bila je trka „Ivanjdan“ za četvorogode i starije galopere. Gracias a la vida, vl. Vitorio De Paskvale, sa aspirantom Konkoljem u sedlu, izašla je na čelo trke na samom startu. Dalas, vl. Rankovića, najbolji galoper Srbije 2014., sa Tikom Vujkovićem, sa druge pozicije vrebao je šansu u završnici trke, ali je ćerka The Honorable i Gine, ostala neuhvatljiva i dve dužine konjskog tela ostavila za sobom najbržeg takmaca. U trogodačkom okršaju na 1700 m prvi je na cilj stigao Reed Billy, vl. Dautović, trener M. Jovanović, jahač Goran Mešetović, vreme 1:44,9.
Šesti trkački dan bio je poslednja priprema pred spektakl - Šabačke konjičke svečanosti, koje se održavaju 25. i 26. jula. Svečanosti su istinski praznik galopa, jer se i ove godine najavljuju trke u kojima će startovati najbolji, a posebnu radost predstavlja nadmetanje za pehar u Memorijalu kralja Aleksandra. Trka za „kraljev lovor“ je ona koja se očekuje s nestrpljenjem, okršaj u kom se bori za pobedu, pehar, slavu i istoriju, a ovog jula upis u ovu trku bolji je nego ikad, kaže Bojan Šendeković, handikaper KK „Džokej klub“ Šabac.
- Imamo bolji upis nego ikad, potvrdu o startu i dva odlična grla iz Mađarske, uz veliki broj galopera sa ovih prostora, pa zaista očekujemo pravi galopski spektakl, jer je reč o najprestižnoj trci kod nas ““ ističe Šendeković, koji je i u dosadašnjem toku ove sezone, kao i u prethodnoj, najuspešniji trener Srbije.
Šabačke konjičke svečanosti su okršaj najboljih galopera, ali i prilika da u galopskom spektaklu uživa cela porodica, kažu organizatori. Ove godine obezbeđen je bogat propratni program ““ biraće se najšarmantnija dama, pa je šešir obavezan, animatori će mališanima boravak na hipodromu učiniti još zabavnijim, a svoje promotivne nastupe najavile su različite firme, partneri Šabačkog hipodroma, pa posetioci mogu očekivati različite nagrade.
Prvi Memorijal viteškog kralja Ujedinitelja Aleksandra trčan je u Beogradu, 1. septembra 1935. godine. Trka je delila sudbinu zemlje koja je nestajala i vremena koje je donosilo najrazličitije izazove, pa je kralja zamenio predsednik, menjao se naziv, distance.. Ali, jedno je ostalo isto. Žar sa kojim se startuje u ovoj trci. Od 2008. godine trka je u rodnom mestu galopa, Šapcu. Na šabačkoj travi prvi pehar kralja uzeo je Distant Charm (Distant Music - My Lucy Locket) - št. Potkovica Spaija, trener Anđa Mihajlovski, jahač Darko Filipović. Poslednjih godina najbolji galoperi iz regiona protrčali su šabačkom stazom u nadmetanju za pehar koji znači prestiž. Neki su kroz cilj prošli „nadmoćno“, neki su takmacima umakli za malo....a, publika je, na nogama, dočekivala najbrže.
I ovog jula trčaće se Memorijal kralja Aleksandra, najveća među velikim trkama. Na stazi koja zna šta je topot najboljih. Odbrojavanje je počelo ““ još 15 dana do velikog galopskog spektakla.
M. Musić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa