9. jul 2015.9. jul 2015.
NASTAVLjENI RAZGOVORI GRADONAČELNIKA ŠAPCA I PRIVREDNIKA

ZNAČAJNI I „MALI“ I „VELIKI“

Tokom poslednje sedmice gradonačelnika Šapca Nebojša Zelenović razgovarao je sa predstavnicima rukovodstva „Železare Smederevo“, a posetio je i uspešnu porodičnu firmu „INOP“
Posle četiri meseca od izbora novog menadžmenta, koji rukovodi smederevskom „Železarom“, rezultati rada jednog od giganata srpske privrede su vrlo dobri. U takvu sliku se uklapa i poslovanje Fabrike za proizvodnju belog lima u Šapcu, koja ostvaruje proizvodnju poput one iz perioda kada je firma bila u vlasništvu kompanije „U.S. Steel“. Članovi novog rukovodstva posetili su prošlog petka ogranak kompanije u Šapcu, i tom prilikom naveli da je kapacitet šabačke fabrike između 14 i 17 hiljada tona belog lima, u zavisnosti od debljine. U prethodnim mesecima ova fabrika je proizvodila više od 10 hiljada tona lima mesečno.
- Cilj nam je da do kraja godine ostvarimo maksimalni kapacitet. Uslovi za to su obezbeđivanje sirovina i dobri ugovori na tržištu, ugovori sa kupcima. Naši najveći kupci su domaće firme kao što je Galeb group i FMP, ali izvozimo i u inostranstvo, rekao je Miroslav Grela, izvršni direktor za proizvodnju.
Lokalna samouprava je spremna na maksimalnu saradnju sa kompanijama koje su veoma značajne za srpsku privredu, naveo je prilikom susreta sa rukovodstvom „Železare Smederevo“ gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
- S obzirom na činjenicu da je mnogo firmi koje rade u starom kompleksu Zorke, potrebno je da razgovaramo sa njihovim rukovodstvima i utvrdimo gde Grad može da pomogne, kako bi se otvorila nova radna mesta i uposlili novi ljudi. Danas su nas primili predstavnici novog menadžmenta firme i nadam se dobroj saradnji i u budućnosti. Raduju me vesti da se u ovoj fabrici proizvodnja diže na više nivo, što otvara mogućnost za nova zapošljavanja, rekao je Zelenović.
Pored poslovanja velikih privrednih subjekata, za privredni razvoj grada neophodna su i uspešna porodična preduzeća. Jedno od njih, šabački „INOP“, gradonačelnik je posetio prošlog ponedeljka. Ovo preduzeće osnovano je 1996. godine, a tokom dvodecenijskog poslovanja proizvodni program je menjan, u skladu sa zahtevima tržišta. Primarna proizvodnja aluminijumskih zatvarača, koja podrazumeva saradnju sa 150 komitenata, proširena je proizvodnjom ušnih markica za stoku, što je doprinelo uspostavljanju poslovnih kontakata sa skoro 250 veterinarskih stanica. Osim na domaće tržište, „INOP“ plasira proizvode i u sve zemlje bivše Jugoslavije i Albaniju, a pri tom zapošljava 30 radnika.
- Imamo dva proizvodna programa. Prvi obuhvata proizvodnju ušnih markica za obeležavanje domaćih životinja, a sličnu proizvodnju podrazumevaju i obeleživači stabala u drvnoj industriji. Drugi program je proizvodnja aluminijumskih zatvarača za flaše. Za taj program sam izuzetno emotivno vezan, jer smo sa njim počeli proizvodnju pre skoro 20 godina. Tada sam napustio posao profesora u srednjoj Tehničkoj školi, a firma se od 10 radnika proširala na 30 zaposlenih, naveo je direktor preduzeća Ljupko Mijatović.
Porodične firme oslonac su razvoja privrede svake opštine i grada, istakao je gradonačelnik Šapca prilikom posete ovom preduzeću.
- Firma „INOP“ ima 30 stalno zaposlenih radnika i teži da proširi proizvodnju, a time i uposli nove radnike. Ovakva preduzeća će uvek biti u fokusu i mogu računati na pomoć i podršku Grada. Razgovarao sam sa vlasnikom firme o mogućnostima da Grad Šabac pomogne u daljem razvoju, ali i o učešću predstavnika firme „INOP“ u radu Privredne komore Šapca, naveo je Zelenović.
Rukovodstvo „INOP“ planira proširenje proizvodnje, a u tom procesu očekuju i podršku grada.
- Razgovali smo sa predstavnicima grada oko proizvodnje ambalaže za investitore iz Italije koji bi se u Šapcu bavili otkupom voća i povrća. Za taj posao smo spremni, a nedavno smo i kupili deo zemljišta u neposrednoj blizini firime, kako bi mogli da pokrenemo nove poslove, rekao je Mijatović.
U poseti preduzeću „INOP“ bio je i predsednik Privrednog saveta Šapca Zoran Tošić, koji je sa predstavnicima firme domaćina razgovarao o njihovom uključivanju u rad Saveta. Tošić, ali i gradonačelnik Šapca smatraju da će iskustvo, saveti i predlozi rukovodioca uspešnih porodičnih firmi biti od koristi čitavoj šabačkoj privredi.
U „Belim limovima“ proizvodi se sirovina za industriju ambalaže za konzervisanje prehrambenih proizvoda, pakovanje boja i lakova, hemikalija, farmaceutskih proizvoda, duvana, kozmetike, kao i za proizvodnju sprej boca i krunskih zatvarača. Svi radnici koji su radili u proizvodnji su na svojim radnim mestima, a oni se, poput rukovodstva, nadaju povećanju ovima proizvodnje i povećanju zaposlenosti.


M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa