9. jul 2015.9. jul 2015.
ZAVRŠEN UPIS U SREDNjE ŠKOLE

BEZ SLOBODNIH MESTA U ŠAPCU


Posle drugog upisnog kruga od četrdeset osam učenika četiri ostala neraspoređena. Broj bodova nije bio ključan već način popunjavanja liste želja. Slobodnih mesta ostalo samo u Vladimircima, Koceljevi i Bogatiću
Šabački osnovci napokon mogu da odahnu i provedu letnji raspust rasterećeni jer su početkom jula rešili najveći životni problem. Prvi upisni krug u srednje škole pokazao je visoku popunjenost u Šapcu jer je ostalo samo četrdeset osam učenika koji su tek u drugom krugu pronašli svoje mesto u školama kojima će od septembra nastaviti školovanje.
- Skoro sve šabačke škole, osim Poljoprivredne i Hemijsko-tekstilne, već u prvom krugu popunile su mesta predviđena konkursima. Posle drugog upisnog kruga, realizovanog 9. jula, popunjeno je i devet mesta na smeru tehničar za reciklažu u Hemijsko-tekstilnoj školi, kao i sedam mesta na profilu prerađivač mleka i dva na profilu tehničar holtikulture u Srednjoj poljoprivrednoj školi sa Domom učenika. Time su svi kapaciteti u gradu popunjeni - istakla je Snežana Jadranović, predsednica Okružne upisne komisije.
Takav slučaj nije bio u srednjim školama u Bogatiću, Vladimircima i Koceljevi.
- Dosta dobra popunjenost je i u opštini Bogatić. Ostalo je samo šest mesta u veterinarskim i trinaest u finansijskim tehničarima. Nešto slabiji odziv bio je za upis na slobodna mesta u Koceljevi tako da se taj broj upisanih učenika u drugom krugu nije značajno promenio. Na profilima automehaničar, instalater, mašinbravar ostalo je kao i u prvom krugu šesnaest slobodnih mesta. U odeljenju koje školuje ženske i muške frizere ima sedamnaest, na profilima poljoprivredni i ekonomski tehničar po deset mesta. Kada je u pitanju Posavotamnavska srednja škola u Vladimircima tu je popunjenost bila nešto bolja tako da je ostalo još dva mesta kod automehaničara i trinaest kod instalatera. Ukupno petnaest mesta u tom kombinovanom odeljenju. Vrlo je interesantno i malo neobično da je profil mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, za koji je u Šapcu vladala velika zainteresovanost, ovde ostao prazan i to sa devetnaest slobodnih mesta. Slična situacija je i sa profilom koji je malo jedinstven u Srbiji a to je geodetski tehničar gde ima slobodnih osamnaest mesta. Samim tim što je to mali broj upisanih u odnosu na planirani konkurs verovatno ostaje znak pitanja koliko će ta odeljenja ovakva kakva jesu moći da se formiraju ““ istakla je Jadranovićeva.
Polaganju završnog ispita u junu nije pristupilo četrnaest učenika dok od 1.700 samo trinaestoro nije popunjavalo liste želja. Četvoro je ostalo neraspoređeno.
- To su učenici na koje računamo u nekom budućem vremenu. Nadamo se da će pristupiti polaganju završnog ispita ali i popunjavanju liste želja u drugom upisnom roku u avgustu. Od četvoro neraspoređenih jedna učenica nije ni popunjavala listu želja u drugom upisnom roku. Interesantno je da za četrdeset osam neraspoređenih učenika u prvom upisnom krugu ključni kriterijum nije bio postignuti broj bodova već nepopunjavanje liste želja po našim uputstvima. Imali smo učenike koji su imali i sedamdeset pet i šezdeset pet bodova ali su ostali neupisani zbog nerealnog izbora škola. Naša preporuka je bila, posebno za učenike koji nisu imali velika postignuća, da popune kompletnu listu želja, svih dvadeset, kako bi imali veće šanse za upis. Izbor im se smanjio tako da su ostale škole koje oni ne žele, koje su više sila, nužda nego njihov pravi izbor. Imali smo, nažalost, i pet učenika koji se nisu upisali u škole u gradu tako da su prema listi želja u drugom upisnom krugu rapoređeni u Bogatiću, Vladimircima i Koceljevi.
Za 24., 25. i 26. avgust zakazan je završni ispit za četrnaest učenika koji to nisu obavili u junu.
- Razlozi su različiti, od toga da su neki bili bili upućeni na polaganje razrednog ispita ili se nisu odazvali polaganju, a jedno od njih bilo je sprečeno zbog bolesti. Generalno rad Okružne upisne komisije je aktivan do 31. avgusta. Ostalo nam je još da sprovedemo taj drugi deo završnog ispita i onda ćemo videti gde ovi učenici, ukoliko se pojave, mogu da se upišu od ponuđenih slobodnih mesta u Bogatiću, Koceljevi i Vladimircima gde ima finih i atraktivnih zanimanja kao što je mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, geodestki tehničar, pa u krajnjem slučaju i ekonomski tehničar u Koceljevi.
Završni ispit svake godine se unapređuje. Ovogodišnji, koji je prošao bez ijednog prigovora na rad, pokazuje da su na pravom putu.
- Ono na čemu treba u budućnosti raditi je da se već od septembra napravi dobra strategija pripremne nastave. Cilj nam je da svaka škola ima sve bolju srednju ocenu kada su u pitanju testovi sa završnog ispita. Potreban je i veći podstrek od strane roditelja kako bi deca na što bolji način iskoristila pripremnu nastavu u školama, ali i veća volja dece. Samo tako će moći da se upišu u željene škole ““ uverena je Snežana Jadranović.



O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa