9. jul 2015.9. jul 2015.
KONjIČKI SPORT

PEHAR 93. SRPSKOG DERBIJA STIGAO U ŠABAC

Ili kako je konjarski san postao java. Spremamo se za „predsednika“, a u Šapcu će za „kralja“, 26. jula, biti puna start mašina, takmičiće se najbolji
El Dorado. Ovo bi moglo biti ime novog poglavlja istorije u gotovo dva veka dugoj ljubavi prema konjima i galopu i skoro vek dugoj tradiciji derbija na ovim prostorima. El Dorado, dorati ždrebac Aleksandra Despotovića, kog trenira Bojan Šendeković, sa Aleksandrom Šašićem u sedlu, ostvario je dugogodišnji san - Srebrna potkovica Srpskog derbija stigla je u mačvansku prestonicu konjarstva.
- Osećaj je fantastičan, suze radosnice, ostao sam bez daha. Ovo je nešto najlepše što mi se dogodilo u životu, otkako treniram konje, najlepša i najvažnija stvar do sada. Prvi put je pehar stigao u Šabac i Mačvu, šta da kažem: pišemo istoriju.... - kaže kroz osmeh trener, osvajač Srpskog derbija , Bojan Šendeković, pun utisaka i nekoliko dana posle trijumfa u Beogradu.
Ozbiljno se na Petrovdan prašila staza kraj Careve ćuprije. Iako je Šašić široko ušao u pravac, u završnici trke, bilo je jasno ““ pehar derbija ide u Šabac.
- Već na pola trke sam znao šta će biti. Tražio sam onda Gordon Flash, vidim da na petsto metara i on kreće špricer, shvatam da su njih dvojica jedan-dva, da su ostali već gotovi. Prilazi mi prvi Dule i čestita (pr. Dule Pajić, trener), svi mi prilaze, čestitaju.... Tad mi je bilo sasvim jasno, a opet neverovatno... on je bio tako silovit i nadmoćan - prepričava utiske Šendeković.
Dorati ždrebac je sin Danebury Hill i Ella Male, pobednice Memorijala kralja Aleksandra 2009. godine. Oždrebljen je u poznatoj konjarskoj porodici Vukojevića, a danas je u vlasništvu Aleksandra Despotovića.
- Bio je malo mušičav kao dvogodac. Imao je onaj hir ““ „neće prođe konja“, „hoću-neću i mogu- ne moram“ momenat, ali je danas vrlo ozbiljan konj i u svakoj trci da svoj maksimum ““ s ponosom priča trener derbi pobednika.
Nadmoćno je pulen Bojana Šendekovića savladao svoje takmace i prošao kroz cilj „93. Srpskog derbija“, više od osam dužina konjskog tela ispred klupskog druga Gordon Flash, vlasništvo „Scuderia Ivo Džima“, sa Rizvanom Sakićem u sedlu, kojeg takođe trenira Šendeković.
Do pobede u „trci života“ El Dorado dolazi posle tri trke i dve pobede u 2015. Slavio je u „Vićenzu“na 1.700 m u vremenu 1:51,2 i u trci „Napon“ - 2.200 ““ 2:30,6, a treći stigao u Trajalu. Sada se oporavlja od trijumfa, pa slede novi izazovi.
- Sledeća trka nam je „Pehar predsednika“, to je uz Memorijal kralja Aleksandra i Derbi najveća trka kod nas. Izaći ćemo na crtu starijim konjima, sa 6-7 kilograma tereta manje, pa se nadam da je u tome naša šansa ““ prognozira Šendeković.
Iako lovorom ovenčani El Dorado neće biti pisan u Memorijal kralja, start mašina će u ovoj velikoj trci, koja se održava drugog dana IV Šabačkih konjičkih svečanosti ““ 26. jula, biti puna.
- Imamo sjajan upis ove godine. Očekujemo mnogo dobre konje iz inostranstva, dolaze najbolji. Sa njima u okršaj za kraljev lovor ulaze i naši najbolji galoperi, pa će Šabačke konjičke svečanosti zaista biti galopski spektakl ““ najavljuje trener najboljeg trogoca u Srbiji u 2015.
Do svečanosti, na kojima se očekuje desetak galopskih trka, bogat propratni program, prodajna revija šešira poznate šabačke dizajnerke Marije Ivanković Jurišić, animatori za decu i brojni drugi sadržaji, ostalo je desetak dana. Taman da se do novih startova saberu utisci. I ispišu nove stranice istorije galopa u ovom kraju. VELIKIM SLOVIMA - El Dorado - prvi šabački pobednik Srpskog derbija! I da ne bude da je „momak bez mane“ ““ zaljubljive je prirode, a još mu je rano za ljubav ““ kaže kroz osmeh Bojan Šendeković, najbolji trener Srbije prošle, a, biće, sva je prilika, i ove godine.
93. Srpski derbi - (Gr-1 ), 3g ““ 2400 m
1. EL DORADO 58, Šašić A. 2:37,3
(Danebury Hill-Ela Mala)
Aleksandar Despotović
Šendeković B.
2. GORDON FLASH 58, Sakić R.
3. TALISMAN HARD 58, Havlik J.
4. ALEJANDRO 58, Gnesi C.
Distance: nadmoćno - 8 1/4 - 3,5 - 5 3/4 - 3 - 14 - 15 1/4 - 0,5
ŠABAČKE KONjIČKE SVEČANOSTI, 25.-26. jul
Puna start mašina očekuje nas ove godine u najprestižnijoj trci „Memorijalu kralja Aleksandra“. Šabačke konjičke svečanosti biće pravi galopski spektakl. Gracias a la vida brani titulu od prošle godine, a u trci očekujem mnogo i od Gordon Flash, drugog u derbiju. Posebno me raduje najava dolaska odličnih konja iz okruženja ““ Mađarske, Bosne i naravno najbržih galopera iz Srbije....
JOŠ MALO STATISTIKE
Prema zvaničnoj statistici, objavljenoj početkom juna 2015., sve najbolje u galopskom sportu Srbije našlo se na Šabačkom hipodromu. Dve trećine među deset najboljih galopera trenira ovde, četiri od pet prvih vlasnika drže svoje galopere na ovom mestu, a čak trojica od pet najuspešnijih trenera su sa Šabačkog hipodroma ““ Bojan Šendeković, Tika Vujković i Dule Pajić. Eto potvrde da je pehar 93. Srpskog derbija stigao u „rodno mesto“ galopa.


M. Musić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa