2. jul 2009.2. jul 2009.
MODERNIZACIJA I NACIONALIZAM

NAČIN SAZNAVANjA

Knjiga „Modernizacija i nacionalizam“ nastala je u okviru naučnog projekta „Društvene i političke pretpostavke izgradnje demokratskih institucija u Srbiji“, koji se razvija u okviru Instituta za političke studije u Beogradu, a finansira Ministarstvo nauke Republike Srbije. Glavni zaključci do kojih se došlo su sledeći: nema naroda bez ideologije, a ideologija nacionalizma je ne samo najraširenija (kod Amerikanaca, Engleza i drugih), već i preko potrebna za modernizaciju društva. Drugim rečima, bez ideologije nacionalizma nema dobre modernizacije
Sledeća osobenost ideologije sadrži se u načinu saznavanja i ocenjivanja stvarnosti, tj. izražavanju potreba razvoja ovih ili onih socijalnih grupa u konkretnom društvu kao celini.
Ideologija sebe uvek predstavlja kroz više ili manje izražena osećanja, težnje i stremljenja so-cijalnih grupa (nacionalnih, klasnih, religioznih i dr.) na jeziku koji objašnjava težnje i programe za budućnost.
Ideologija se ne promišlja u tišini učenjačkih kabineta, političara i eksperata, ideologija nastaje na iskustvu naroda.
Sledeća osobenost ideologije ogleda se u njenom ispunjavanju organizacione i konsolidacione uloge u odnosu na opštost (naciju, narod, klasu, partiju i dr.) u čijem okviru se ona stvorila i formulisala. Drugim rečima, to znači da ideologija postaje osnovni faktor samosaznanja, samoizražavanja i samoutvrđenja date socijalne grupe, njeno pretvaranje u celinu.
Ideologija sadrži još jednu, osmu po redu, mada ne i po značenju osobenost: ona je neraskidivo povezana sa društvenom psihologijom.
Osobenost ideologije je njena politička orijentacija, sposobnost da izrazi izvorne interese, poglede i ideale različitih subjekata politike-nacije, klase, političkih partija i društvenih pokreta.
Ideologija ima i sposobnost kvalitetne socijalizacije, tj. uključivanja pojedinca ili grupe u društveno-političku i sociokulturnu delatnost nadolazećeg pokolenja...

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa