9. jul 2015.9. jul 2015.
U PORTI HRAMA SVETE TROJICE NA LETNjIKOVCU

PRVA LILIJADA

Veče uoči Petrovdana, kod Srba postoji običaj paljenja lila, koje se prave od kore mlade trešnje ili breze. To je čin podsećanja na vremena kada su su hristoborni carevi progonili i mučili hrišćane, vezivali ih za drvene stubove, natapali smolom i palili. Njihova tela su gorela kao buktinje, osvetljavaući trgove, kao danas petrovske vatre. A sve, u slavu ljubavi.
- U hramu Svete Trojice na Letnjikovcu, posle večernje službe, starešina hrama, sveštenik Rade Todorović nije skrivao radost zbog broja prisutnih.
Ponosan sam što službujem u ovom hramu, zajedno sa ostalim sveštenicima. Potrudili smo se, zajedno sa parohijanima i članovima Upravnog odbora CO da oplemenimo prostor i dvema fontanama. Veliku zahvalnost dugujemo majstoru Milu Vasiću, našem Raši Radovanoviću i Todoru Kukolju, koji su se samoinicijativno angažovali, zajedno sa svojim prijateljima. A deca su najveće bogatstvo i ukras ovog hrama, rekao je Todorović, vidno uzbuđen što među vernicima vidi i svoje bivše parohijane iz ulice Kralja Petra.
A onda su se, činilo se „po sokacima neba zapalile lile“, kao u stihovima šabačkog pesnika Ivana Glišića. Radost dečja i slike koje će zauvek pamtiti.
Sudeći po broju prisutnih, kojih je, prema procenama bilo oko 2.000, Lilijada na Letnjikovcu će postati tradicionalna.




M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa