9. jul 2015.9. jul 2015.
17. SAZIV LIKOVNE KOLONIJE MIŠAR

RADIONICA NA OTVORENOM

U okviru manifestacije Leto na Savi, u Šapcu se, tokom jula meseca, održava radionica skulpture na otvorenom prostoru. Posetioci su u mogućnosti da prate proces stvaranja umetničkih dela autora Davida Jovanovića i Miloša Blagojevića u kamenu, Đorđa Zečevića i Dana Unčevića u metalu i Milutina Rankovića u drvetu.
- Ova radionica je, zapravo, 17. saziv Likovne kolonije Mišar, koja se tradicionalno održava u organizaciji Kulturnog centra Šabac i Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak Mišar“, svakog leta. Drago nam je da smo se izmestili iz našeg prostora i da je koncepcija sasvim drugačija nego prethodnih godina, kaže Gordana Marković, direktorka Kulturnog centra Šabac.
Cilj radionice skulpture je, između ostalog, da afirmiše deficitaran umetnički medij, kao i autore koji u njoj učestvuju.
- Zahvalan sam organizatorima koji su pozvali nas mlade, neafirmisane umetnike. Radim skulpturu u kamenu pod nazivom Osećaj, visine 1,65 metara, što je do sada najveći izazov za mene. Sve nam je obezbeđeno, organizacija je odlična, a druženje fenomenalno, oduševljen je David Jovanović.
Đorđe Zečević, koji radi skulpturu pod nazivom Portret građanskog društva u metalu, izjavio je da je ponosan na mlade umetnike kojima je svojevremeno bio profesor u Školi primenjenih umetnosti, a koji su ozbiljno shvatili ovaj poziv i daju sve od sebe.
- Mišar je uvek je dobar domaćin i umetnici imaju priliku da vide ono što ih inspiriše, bitne tačke vezane za Mišarsku bitku, što je osnovna tematika ove kolonije, kaže Dušan Simić u ime Zadužbinskog društva “Prvi srpski ustanak Mišar“.
Ono što je od velikog značaja, ne samo za ovu koloniju, nego i za grad Šabac, jeste činjenica da su skulpture sa ove radionice namenjene javnom prostoru.
- To je suština i koncept cele ove ideje, jer je očigledno da nedostaju spomenici u javnim prostorima, prvenstveno, savremene, moderne skulpture. Trebalo bi da, iz godine u godinu, ovo bude radionica za proizvodnju markantih skulptura za javne prostore, što bi čitav grad pretvorilo u galeriju na otvorenom, zaključuje Filip Kovačević, istoričar umetnosti iz Kulturnog centra.
Milutin Ranković, vajar i slikar, dugogodišnji saradnik Mišarske likovne kolonije, imaće samostalnu izložbu u Kulturnom centru, čije je otvaranje u ponedeljak u 19 časova.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa