9. jul 2015.9. jul 2015.
OPŠTINA VLADIMIRCI: SLAVA OPŠTINE I CRKVE

PETROVDAN U VLADIMIRCIMA

I skromno i veličanstvene zabeležismo razmišljanje jednog od meštana. Bio je to moto i čelnika opštine a za veličinu su se pobrinuli prvom Liturgijom episkopi, šabački Lavrentije i valjevski Milutin.
Uz par desetina sveštenika i po proceni znalaca oko 1.000 vernika, nikada više u ovoj varošici odvažiše se u radosti mnogi.
Prelepi hram svetih Apostola Petra i Pavla izmamio je i nadahnutu besedu vladike Milutina.
- Zahvaljujem episkopu Lavrentiju što mi je dao priliku da u kraju za koji sam životno vezan uz moju Kaonu i mnoge ljude koje poznajem u hramu ćerci ostarele majke koja eto tik uz nju predaje joj i Liturgiju i venčanja i krštenja i suživot sa narodom kojeg je na radost svih u zavidnom broju. Ne mogu a da se ne osvrnem na trenutak u kojem nas svi napadaju i pakoste ali tu smo veliki a oni neka porazmisle o svojim delima. Čekajući sud Gospodnji moramo poraditi na sebi. Koliko je lep i sunčan ovaj dan koji ptice dočekaše cvrkutom a čovek koji ne vidi iz tame greha psuje jednu od najvećih Gospodnjih tvorevina. Pa gde to hodimo razumnima ne treba zboriti. Mnogi veliki poput Svetog Nikolaja govorili su o tome ali mi se teško privodimo pameti za sud Božiji koji je tu. I ovaj praznik govori o veličini dela običnog čoveka i pokajanja. Koga je Gospod izabrao za 12 Apostola. Ne carske i sinove velikana već ribare i obične ljude. Ko razume reći će mu se samo, u svom stilu govorio je episkop valjevski. Sečen je i slavski kolač koji su uz preosvećene vladike sekli i u slavu opštine a pomoćnik predsednika Rade Kovačević je oduševljen viđenim govorio u dahu:
-Ovakav dan se mora dostojno obeležiti.Nikako megalomanski ali dostojanstveno.Uštedelo se domaćinskim poslovanjem za ovaj dan koji nas je uz svečarski uputio i na radne zadatke koji u vrelini leta vode na vodosnabdevanje i puteve i tako redom.Veliki broj sugrađana i žitelja sela iz opštine govori da se dosta toga promenilo a mi ćemo maksimalnim radom učiniti da se to i uveća. ,blistao je pomoćnik predsednika opštine Vladimirci.
Potom se kako dolikuje pristupilo svečanom ručku opet drugačijem od nekadašnjih ustvrdiše čelnici opštine sa željom da se ustali na mnogaja ljeta.
U toku ručka koji je uz sveštenstvo okupio i brojne koji su pomogli gradnju novog hrama.Bilo je tu i pesničkog obraćanja Miće Jelić Grnović koji je u svom stilu veličao žrtvu srpstva a jedan od sveštenika raskošnim glasom otpevao opet primerenu pesmu srpstvu.
Da sve bude pod konac postarali su se domaćini na svakom koraku.Narodni poslanik Vlada Milošević je dočekivao goste strpljivo svakog podarivši pažnjom a pomoćnik predsednika opštine Rade Kovačević u svom delu istovetno do tančina.
Tokom svečanog dela podeljeni su i blagodari onima koji se utkaše u rast novog hrama do prelepog konačnog izdanja da uputi u ova teška vremena kako se može suživeti i pomagati na radost svih i odanost koju vernik treba imati a ko može i dati. Tek da se pamti Petrovdan u Vladimircima.

S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa