9. jul 2015.9. jul 2015.
NACRT ZAKONA O JAKIM ALKOHOLNIM PIĆIMA

KORAK KA EU

Novim Zakonom do povećanja konkurentnosti, proizvodnje, kvaliteta i izvoza jakih alkoholnih pića

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predstavili su u ponedeljak, 13. jula 2015. godine, Nacrt zakona o jakim alkoholnim pićima na Javnoj raspravi održanoj u Privrednoj komori Beograda.
Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine Nenad Katanić rekao je da je Ministarstvo u obavezi da u kontinuitetu donosi nova zakonska akta i do ulaska Srbije u Evropsku uniju pripremi sve proizvođače za zajedničku poljoprivrednu politiku EU, istakavši da je Zakon o jakim alkoholnim pićima jedan od takvih propisa.
Novi zakon predstavlja veliki korak ka usklađivanju proizvodnje jakih alkoholnih pića u Srbiji sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i ujedno omogućava fizičkim licima da kroz ugovorni odnos, višak destilata prodaju registrovanim proizvođačima za dalju doradu i preradu. Ovim Zakonom se u izvesnoj meri liberalizuje proizvodnja i daje mogućnost poljoprivrednicima da uz relativno jednostavne uslove i male troškove, voće prerade u rakiju, što je izuzetno važno za Srbiju u kojoj proizvodnja rakije ima vekovnu tradiciju.
„Izradi novog Zakona o jakim alkoholnim pićima pristupilo se zbog važnosti koju proizvodnja jakih alkoholnih pića, prvenstveno rakija od voća, ima za razvoj poljoprivrede Republike Srbije, kao i njenom uticaju na razvoj primarne proizvodnje voća“, izjavio je, na prezentaciji Zakona, rukovodilac grupe za biljnu proizvodnju i preradu biljnih proizvoda Ministarstva poljoprivrede, Milan Ćuprić.
Ćuprić je precizirao da se donošenjem Zakona, između ostalog, reguliše proizvodnja i kvalitet jakih alkoholnih pića na jedinstven način, a u skladu sa Uredbom EU 110/2008, kako po pitanju samih definicija jakih alkoholnih pića, njihovih podela i geografske oznake, tako i po pitanju kategorija, deklarisanja, starenja i dr.
Kako je rečeno na prezentaciji Zakona, sva rešenja koja su predložena novim Zakonom, vode smanjenju troškova proizvodnje, rastu konkurentnosti proizvođača, povećanju proizvodnje i kvaliteta a time i izvoza jakih alkoholnih pića iz Srbije. Novi Zakon treba da olakša razvoj čitavog sektora i omogući nove investicije.
„U toku je javna rasprava o Nacrtu ovog zakona koji će na jedinstven način da reguliše oblast proizvodnje, prometa, kontrole kvaliteta kao i postupak registracije geografske oznake za jaka alkoholna pića“, izjavio je predsednik Grupacije proizvođača jakih alkoholnih pića u Privrednoj komori Beograda, Ivan Urošević. On je istakao da su predstavnici ove Grupacije aktivno učestvovali u izradi zakona koji bi trebalo pre svega da smanji sivo tržište i poveća bezbednost i kontrolu jakih alkoholnih pića. „Sada će svako ko želi moći da se bavi proizvodnjom ovih pića u zakonskim okvirima“, dodao je Urošević.
Javna rasprava o Nacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima sprovodi se od 29. juna do 18. jula 2015. godine.
(Internet prezentacija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa