9. jul 2015.9. jul 2015.
PRIVODI SE KRAJU ŽETVA PŠENICE

PRINOSI PODBACILI

Tokom protekle sedmice na teritoriji Šapca, Vladimiraca, Koceljeve i Bogatića požnjeveno je oko osamdeset odsto pšenice. Ovogodišnji prinos, po rečima dipl. inž. ratarstva Svetlane Zlatarić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac kretao se od dve do sedam tona po hektaru.
- Sa prinosom nismo zadovoljni. Očekujemo da u proseku bude 2,8 tona po hektaru što je veoma malo. Ako uporedimo sa žetvom ječma možemo reći da su poljoprivredni proizvođači lošije prošli kada je u pitanju prinos pšenice jer je kod ječma on išao i preko sedam tona po hektaru. Vremenski uslovi bili su takoreći nepovoljni. Oskudevali smo u vlazi, a temperature su uslovljavale ubrzani prolaz kroz fenofaze kod strnih žita, a pogotovo pšenice koja je ostala niska, a klasovi manji. Ipak, bez obzira na vremenske uslove to je mali prinos s obzirom da raspolažemo dobrim sortimentom koji ima veliki potencijal čak i preko deset tona po hektaru - rekla je Zlatarićeva.
I ovoga puta do izražaja je došlo zanemarivanje pridržavanja osnovnim pravilima agrotehnike što je boljka naših poljoprivrednih proizvođača. Samo primena pune agrotehnike može dovesti da dobrih i zadovoljavajućih prinosa.
- Svedoci smo da je u toku godine raspored padavina bio oskudan i različit pa se sam početak setve otegao, odnosno produžio negde do novembra meseca. Zakašnjenje setve povlači i smanjenje prinosa. Zbog klimatskih uslova došlo je do slabijeg bokorenja. Ukoliko se ispoštuje optimalni rok setve samim tim možemo očekivati i da bokorenje bude dobro i da dobijemo od petsto do sedamsto klijavih biljaka. Svaki prinos ispod pet tona je neopravdan prinos i samo ide u gubitak. Na klimatske uslove ne možemo da utičemo ali samo primenom agrotehnike koja podrazumeva dobar izbor sortimenta, setvu na vreme, osnovno predsetveno đubrenje, prihranu i sve to na osnovu analize zemljišta, možemo ostvariti zadovoljavajuće prinose - istakla je Zlatarićeva.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa