9. jul 2015.9. jul 2015.
SPAŠEN

“KAMEN ZNAMEN“

U Šapcu se poslednjih godina mnogo gradi, ruši, rekonstruiše sve sa ciljem da grad dobije na izgledu a građani lepši svoj grad. To je, svakako, za pohvalu.
Trenutno najveća građevinska aktivnost u gradu je izgradnja, odnosno rekonstrukcija centralnog gradskog trga, prostor ispred hotela “Sloboda“, za one koji ne znaju o kom delu grada je reč.
Iz sredstava informisanja saznajemo da je arhitektonsko rešenje gradskog trga mladih Šapčana pohvaljeno od strane Saveza urbanista Srbije, kao jedno od najboljih u Srbiji iz ove oblasti.
Svi veći građevinski poduhvati, kada se nešto ruši ili gradi, imaju jednu “opasnu“ radnju, ako graditeljima na to nije na vreme skrenuta pažnja, da unište nešto što ima istorijski i kulturni značaj.
Baš ovde u centru grada, gde se sada izvode najveći radovi, u onom krugu kod “Kifle“, sakrivenu od očiju javnosti, do danas bila je ploča zvana “Kamen znamen“.
Da kratko podsetimo, o značaju i sudbini ove ploče “Glas Podrinja“ je pisao u oktobru 2012. godine. Kratak istorijat ovog Kamena je: postavljen je 23. oktobra 1970. godine na 500. godišnjicu grada Šapca, kao ljudske naseobine. Kamen nema nikakav politički značaj, već isključivo kluturno istorijski, sa ciljem da podseća i sadašnja i buduća pokolenja na istoriju svoga grada.
Da bi se znalo ko, kada i zašto postavlja ovu ploču na njoj je uklesano: na 500. godišnjicu svoga grada Šapčani ugradiše Kamen znamen 23. oktobra 1970. godine. Danas, 45 godina od postavljanja Kamena znamena, kada još uvek ima živih ljudi svedoka ugradnje kamena, treba da strepimo šta će biti sa jednim značajnim istorijskim eksponatom. Niko ne može da zamisli, ako se sada neko ne pobrine, šta bi bilo za samo budućih pedeset godina sa ovakvim obeležjem.
U “Glasu Podrinja“ od pre tri godine pomenuti su kao mogući odgovorni da brinu o istorijskom Kamenu znamenu, a to su istoričari, arhitekte, književnici, pesnici, umetnici, muzej... Za sada u javnosti niko od ovih se nije oglasio.
Nekoliko Šapčana, kada su videli da se radi na rekonstrukciji trga, požurili su i podsetili graditelje na mesto gde se nalazi veoma značajan Kamen znamen. Srećom, oni su to shvatili vrlo ozbiljno i spasili Kamen znamen. Eno ga sada na travnjaku ispred hotela. Oni dalje ne znaju šta će biti sa njim. Pohvaljeni i možda i nagrađeni mladi arhitekte mogli bi da se potrude pa nađu zgodno mesto i za ovu istorijsku znamenitost, možda kod hotela, pored fontane i spomenika sa odlikovanjima, da uvek bude građanima i turistima pred očima, a to znači da nešto znaju i o Šapcu.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa