16. jul 2015.16. jul 2015.
LETNjA MANIFESTACIJA ZA PETROVDAN

MAGIČNO DEJSTVO LILA

Ponovo neobično dekorisane sa dosta slame, osušenih “mačkova“, trešnjeve kore i cveća, gorele u dvorištu ispred “Radovan kule“, slavnog slikara Milića od Mačve u Belotiću. Nepobitan dokaz postojanja fantastike, sna i mašte svojstvene ljudima ovog kraja. Ulične trke atletskih nada, folklorne radosti i pesme, uzbudljiv vatromet po prvi put, a za rastanak do sledećeg leta dugo narodno kolo u noći koju su obasjale lile
Definitivno se može reći da lile žive u Mačvanskom Belotiću, baš onako kako je ovu letnju manifestaciju, uveče Petrovdana osmislio, pokrenuo i uz nesebičnu pomoć svojih zemljaka i prijatelja, pre više od jedne decenije realizovao počivši, slavni slikar Milić od Mačve.
Lepa tradicija se s godinama obogaćuje novim sadržajima, a proteklog toplog julskog predvečerja u Mačvanskom Belotiću, krenulo se uličnim trkama atletskih nada, članova Atletskog kluba AŠK-Tempo iz Šapca u čijem sastavu je i seoska sekcija u Belotiću. Uz burno navijanje roditelja, stručne savete trenera, predškolci i osnovci su trčali, što su brže mogli ulicom od Milićeve “Radovan kule“ do centra sela na ražličitim dužinama, zašta su najuspešniji, kasnije nagrađeni diplomama i medaljama. Prilikom proglašenja pobednika i dodele priznanja, naglašen je veliki doprinos razvoju atletike, članova seoske sekcije koju vodi Miroljub Ćirić, učitelj iz Belotića.
Na školskom poligonu u čijoj pozadini je dominirala seoska crkva, folklorne bravure na radost velikog broja gledalaca, priredili su domaće KUD “Milić od Mačve“ i Folklorni ansambl “Đido“ iz Bogatića.
Nova dešavanja usledila su u dvorištu ispred “Radovan kule“. Čule su se izvorne pesme članova pevačkih grupa “Đido“ iz Bogatića, “Jovan bogoslov“ iz Šapca, “Lole“ iz Dublja.
Centralni deo manifestacije, izbor najuspešnijih kreacija lila, nije bio lak, posebno za članove specijalnog žirija, koji su trebali da izdvoje najlepše.
- Bogata mašta, neobično je živa kod ljudi ovog kraja. To su zapazili i slikari nekadašnje Mačvanske slikarske i pesničke škole, predvođeni rodonačelnicima Milićem od Mačve i Milivojem Martinovićem-Martinom. Prenosili su na svoja platna i u stihove, magičnu moć lila, a mnogi to i danas čine, ostavljajući na ovaj način večan trag o životu mačvanskog sela, kaže Miomir Filipović, novinar iz Radenkovića, jedan od članova žirija za izbor najlepših lila. A u šarenilu ponuđenih kreacija dominirala je slama od novog žita, osušeni “mačkovi“ odsečeni sa rogoza, kora od stabla trešanja, suncokreti i cveće. Iz mnoštva su izdvojene i nagrađene četiri. Ni žiriju, a ni brojnim posmatračima, nije promakla krstasta i bogato “nakinđurena“ lila Milivoja Ćirića devetogodišnjeg osnovca iz Belotića. Stigle su nagrade organizatora mesne zajednice Belotić, Skupštine opštine Bogatić i njene Turističke organizacije.
Dominirale su jarke boje, slične onima kojima su mačvanski slikari bojili svoja dela, a iznad svega mogao se uočiti i težački rad koji nikada nije štedeo ljude ovog kraja.
Potom su na oduševljenje prisutnih gorele lile i po prvi put veliki vatromet obasjao nebo, praveći na njemu različite figure. Zaigrano je i dugo mačvansko kolo, do novog druženja iduće godine, uveče Petrovdana na manifestaciji “Mačvanska lila“ u Belotiću.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa