16. jul 2015.16. jul 2015.
23. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

KASNILI PA ODUŽILI

Odbornici Zapadne Srbije nisu došli na zasedanje. Najvažnija tačka rebalans budžeta
Odbornici Skupštine grada Šapca, prošlog četvrtka zasedali su 23. put u ovom sazivu. Do sedam sati uveče vodila se rasprava o više od 20 tačaka. Sam početak kasnio je jer nije bilo potrebnog kvoruma. Odbornici Zapadne Srbije, koalicionog partnera u vlasti, nisu došli, a opozicija nije želela da uđe u salu dok vladajuća većina ne sakupi potrebnih 35 odbornika.
Najvažnija tačka bila je rebalans budžeta.
-Imamo realno povećanje iz poreza na zarade i iz naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. To pokazuje da privredni rast u gradu postoji, on nije veliki, jer se Šabac ne razlikuje mnogo od ostatka države, ali je evidentan. Na osnovu toga možemo planirati kako novac ostvaren iz realnih prihoda može da se potroši, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Prema njegovim rečima, država duguje gradu 200 miliona dinara, od čega je 66 miliona dinara na ime odbrane od prošlogodišnjih poplava, a 130 miliona iz Fonda za razvoj iz ugovora koji je aneksiran 2013. godine. Gradonačelnik je naveo da je dobio čvrsta uveravanja da će se taj transfer realizovati. Planirano je da se novac potroši na dalje čišćenje kanala, sređivanje grada, kanalizzaciju u Majuru i druge projekte značajne za grad.
Odbornik Srpske napredne stranke Boban Birmančević rekao je da je 220 miliona povećanja u rebalansu dobijeno od države. Birmančević smatra i da vladajuća koalicija nije mogla da sakupi većinu na početku, jer nema podršku ni u svojim redovima, ni u gradu. Njegov stranački kolega, Aleksandar Pajić svoje viđenje ovog događaja dao je tako što je za govornicu izlazio sa natpisom “Pukla tikva“.
Usvojena je i Odluka o izmenama i dopunama Odluke o zaduživanju grada. Putem emisije municipalnih obveznica grad je zadužen 400 miliona dinara. Ova sredstva bila su namenjena finansiranju rekonstrukcije i dogradnje bazena. Kako je izgradnja bazena koštala manje od planiranog za 50 miliona dinara, na ovoj sednici je odlučeno da se ta sredstva utroše na izgradnju gradskog trga i rekonstrukciju objekata javnog osvetljenja. Natrijumove i živine sijalice zameniće se led rasvetom.
Odbornici su podržali ideju da se bazen da na upravljanje, organizaciju rada i održavnje objekta Vaterpolo klubu “Šabac“.
Direktor JKP Toplana “Šabac“, Dragan Mićić podneo je ostavku na tu funkciju. Umesto njega je, na period od šest meseci, imenovan Srećko Đurić, diplomirani pravnik.
Na mesto direktora JP za upravljanje građevinskim zemljištem imenovan je dosadašnji v.d. Vladimir Nedeljković. Takođe je i za dirketora JP RTV “Šabac“ imenovana Nataša Anđić, koja je bila v.d. ove funkcije u prethodnom periodu.
Usvojen je predlog rebalansa programa poslovanja javnih preduzeća za 2015. godinu. Podržani su planovi nekoliko detaljnih regulacija, od kojih je najvažniji Plan revizije detaljne regulacije Šabac. Kategorisani su opštinski putevi, a van snage je stavljena Odluka o dodeli isključivog prava za održavanje urbanog mobilijara JP Sportski centar “Šabac“.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa