16. jul 2015.16. jul 2015.
u Lipolistu

ŠabaČki karavan narodne muzike

U organizaciji Inicijative „Selo-grad“, a pod pokroviteljstvom Grada Šapca, u Lipolistu je prošlog četvrtka održan koncert izvorne narodne muzike koji je okupio više stotina meštana Lipolista i okolnih sela. Prema rečima Tanje Radovanović, koja je osmislila i pokrenula projekat primene kulturnih sadržaja u seoskim mesnim zajednicama, cilj koncerta je negovanje i afirmacija srpske tradicionalne pesme.
Posebna uloga ovakvih manifestacija je upoznavanje mladih sa izvornom muzikom i etnološkim vrednostima. Prvi u nizu koncerata održan je u aprilu, u okviru obeležavanja Dana grada Šapca, drugi u Zminjaku, a zatim i u Drenovcu.
- Trudimo se da život grada približimo životu sela, odnosno da kulturno-obrazovni sadržaji budu što zastupljeniji u seoskim sredinama. Ovo je još jedan u nizu koncerata kojima polako oživljavamo domove kultura, što nam je i cilj. Lokalna samouprava se zalaže da se u svim mesnim zajednicama što pre obnove domovi kulture, kako bi meštani sela imali adekvatno mesto okupljanja, druženja i edukacije. Organizatori ovakvih manifestacija osmišljavaće programske sadržaje namenjene potrebama i željama svih uzrasta seoskog stanovništva, naglasila je Tanja Radovanović, odbornica u Skupštini grada Šapca Inicijative „Selo-grad“ i savetnica za kulturu. Ona je dodala da ni nedostatak uslova u Domu kulture u Lipolistu nije sprečio organizatora da ponudi kvalitetan koncert na otvorenoj sceni.
Kako je ocenio Goran Mijalilović, predsednik Saveta MZ „Lipolist“, organizacija koncerta bila je odlična, reagovanje meštana izvanredno, a posećenost iznad svakog očekivanja.
- Ljudi su oduševljeni ovakvim manifestacijama i žele slična okupljanja i ubuduće. Ovo je dobar način da se druže i opuste, a ujedno je i prilika da pozovem sve ljude dobre volje da zajedno sa lokalnom samoupravom pomognemo izgradnju Doma kulture, jer Lipolist sa svojim ugledom i tradicijom zaslužuje objekat takve namene, rekao je Goran Mijalilović.
Karavan narodne muzike nastavlja se u Štitaru, Prnjavoru, Mišaru i Krivaji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa