16. jul 2015.16. jul 2015.
ZELENI ŠAPCA UPOZORAVAJU NA OPASNOST OD RADIOAKTIVNIH GROMOBRANA

UMESTO DA ŠTITE, OZRAČUJU NAS

Na konferenciji za medije, koju su, proteklog petka, organizovali Zeleni Šapca, bilo je reči o opasnostima od radioktivnosti, koja je, prema rečima mr fizike Tatjane Marković Topalović, „za nas virtuelni pojam“. Jedan od dva problema na koje ukazuju Zeleni je uklanjanje svih radioaktivnih gromobrana sa teritotije Republike Srbije.
- S obzirom da su ugrađivani pre nekoliko decenija, stepen njihove zaštite od udara groma je minimalan, a starost njihovih konstrukcionih elemenata povećava mogućnost pada i usmeravanje radijacije ka ljudima koji žive u okolini od 300 do 600 metara. Prema zvaničnim podacima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, upravo jedan takva primer imamo u Šapcu, na stambenoj zgradi, u ulici Kneza Lazara broj 13. Smatramo da je, zbog nagiba konstrukcije od oko 30 stepeni, potrebno hitno ukloniti ovaj i postaviti novi gromobran. Okvirna cena ovih radova je oko 800.000 dinara i nalazimo da se Grad Šabac mora organizaciono i finansijski uključiti u rešavanje ovog problema, a mi ćemo pružiti svoju pomoć, izjavio je predsednik Zelenih Šaca, dr Dejan Pavlović.
U Šapcu se, prema zvaničnim podacima, pored ovog, nalazi još sedam radioaktivnih gromobrana ““ jedan na Upravnoj zgradi Zorka Holdinga, tri u krugu Zorka Obojene metalurgije, po jedan na prostoru nekadašnjih preduzeća „Nama“ i „Aik“ Šabac i jedan na silosu kompanije DPS Klas na obali Save.
Govoreći sa stručnog aspekta o alfa, beta i gama zračenju i pratećem efektu jonizujućih zračenja, Topalovićeva je istakla da je „sama problematika radioaktivnih zračenja veoma fina, nije direktno agresivna, ali, da se sva zračenja u životu sabiraju i da je neophodan oprez.“
Troškove uklanjanja radioaktivnih gromobrana, snosiće javna i privatna preduzeća, koja su njihovi vlasnici, a kada su u pitanju stambene zgrade ““ skupština stanara, ukoliko je formirana, a ukoliko nije, obaveze bi trebalo da preuzme grad ili opština.
Zeleni punu podršku pružaju Nacionalnom programu merenja radona u Srbiji, koja bi trebalo da, kako je najavljeno, počne u septembru. Ovaj program, koji finansira EU preko Agencije za jonizujuća zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, ima za cilj određivanje radiološke izloženosti radonu u boravišnim prostorijama i pronalaženje područja sa visokim koncentracijama ovog gasa.
- Radioaktivni gas radon je, prema podacima SZO, drugi uzročnik karcinoma pluća kod pušača, a kod nepušača je na prvom mestu. Prema našoj zakonskoj regulativi, dozvoljeno je 200 bekerela po kubnom metru za novoizgrađene i 400 za postojeće objekte. Smatramo da bi ovo merenje, koje će trajati šest meseci, stvorilo uslove da se primeni preporuka SZO, po kojoj bi maksimalno dozvoljeni nivo radona u stanovima trebalo da bude 100 bekerela po kubnom metru, istakao je Pavlović i dodao da bi na ovaj način, Srbija prestala da bude crna tačka Evrope na mapi radona, u kojoj merenja još uvek nisu obavljena.
Prema rečima mr Marković Topalović, „ovo je veliki problem, od koga ne možemo pobeći“:
- Radon postoji u zemljištu, glini, granitu, u građevinskom materijalu, poznat je kao „radioaktivni materijal podruma“. Na osnovu ovog projekta, uvideće se „radonske tačke“ u Srbiji, pre svega, zemljišta, i napraviti mapa opasnih zona. Verovatno ćemo dobiti podatak u vezi sa dešavanjima tokom bombardovanja. Ovo će biti najznačajniji podaci za Srbiju ikada u vezi sa radioaktivnošću.
Prema poslednjim informacijama Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, do sada je uklonjeno 1554 radioaktivna gromobrana u Srbiji, a ostalo je još 710. Na području Šapca je postojalo preko 70 gromobrana, od kojih je većina uklonjena.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa