16. jul 2015.16. jul 2015.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI POSETILI ŠKOLU DRVOREZBARSTVA U ŠUMENU U BUGARSKOJ

LEPO I DRAGOCENO ISKUSTVO

Srpski književnik, diplomata i ministar prosvete, Ljubomir Nenadović davno je zapisao da je putovanje najveća i najlepša škola. Da je to tako potvrdili su učenici i profesori šabačke Škole primenjenih umetnosti koji su od 4. do 8. jula posetili grad Šumen u Bugarskoj. Ovo je bila uzvratna poseta mladim kreativcima, polaznicima Integrisanog dečjeg centra koji su prošle godine u julu bili gosti Škole primenjenih umetnosti.
Tokom boravka i druženja sa bugarskim vršnjacima trinaest šabačkih učenika realizovalo je i zajedničku kreativnu radionicu drvorezbarstva, dok su učenici sa drugih obrazovnih profila prezentovali mladima iz Bugarske tehnike graviranja na staklu, osnove kaligrafije, crtanja i slikanja.
- Kroz zajedničku radionicu drvorezbarstva zaključili smo da se principi rada bitnije ne razlikuju. Obrađujemo slične vrste drveta, sličnim alatima, prema sličnim motivima. Naše radove, koji su nastali tokom kreativne radionice, poklonili smo bugarskim prijateljima i kolegama. Veoma mi se svidela stalna postavka Nacionalnog muzeja u Šumenu, memorijalni kompleks i monumentalni spomenik posvećen bugarskim vladarima kao i stari grad sa tvrđavom u Šumenu. Ali, ipak, Veliko Trnovo, kao nekadašnja prestonica Bugarske carevine u kojoj se, nakon dugog puta, upokojio Sveti Sava i u kome se nalazi crkva Svetih Četrdeset mučenika gde je i sahranjen, je nešto što je ostavilo najveći utisak na sve nas. Njegove mošti su kasnije prenete u manastir Mileševa, ali se njegov grob i dan danas tu čuva - rekao je nastavnik drvorezbarstva Filip Rajković.
Veliko Trnovo ostavilo je utisak i na prof. engleskog jezika Marinu Đurđević.
- Istorijski spomenici i gradovi koje smo posetili tokom boravka, ostavili su veliki utisak na mene, a verujem i na sve ostale. Učenici su imali priliku i da vežbaju engleski jezik, jer su sa učenicima iz Bugarske razgovarali uglavnom na engleskom. Izlet u poznati primorski grad Varna je bio opuštajući i zanimljiv, ali je meni posebna impresija bilo Veliko Trnovo - istakla je prof. Marina.
Vedar duh i divna atmosfera, po rečima učenice drugog razreda Katarine Đokić, vladali su dok su im bugarski prijatelji pokazivali svoj umetnički svet i grad.
- Zajedno smo posetili i Varnu gde smo se družili, uživali i dobro proveli. Ovo je zaista bilo divno i nezaboravno iskustvo koje ostaje za čitav život. Nadam se da ću imati priliku da te divne ljude ponovo vidim i već se radujem tome - bila je više nego zadovoljna Katarina ovim nadasve kreativnim putovanjem s kojim je bio i oduševljen Luka Sarić, učenik trećeg razreda.
- Šumen je jako lep grad sa bogatom istorijom i predivnom okolinom. Sva moja očekivanja su ispunjena u potpunosti - naglasio je Luka.
Domaćini su se potrudili da osmišljenim i zanimljivim programom pokažu značajne kulturne i istorijske lokalitete Šumena i okoline, dok su predstavnici Gradske uprave Šumena upriličili svečani prijem za đake i nastavnike šabačke škole tako da su utisci sa ove studijske posete bili veoma lepo i dragoceno iskustvo, kako za učenike i nastavnike Škole primenjenih umetnosti, tako i za bugarske prijatelje.
- Posebnu zahvalnost za prelepe doživljaje koje smo poneli sa putovanja dugujemo gospodinu Angelu Minčevu, predavaču u školi drvoreza i gospođi Denici Spasovoj, profesorki grafike. Takođe veliku zahvalnost za besprekornu organizaciju našeg boravka u Bugarskoj upućujemo gospođi Julijani Hristovoj, načelnici Školske uprave u Opštini Šumen, kao i ostalim predstavnicima opštinske uprave, koji su za nas i naše učenike organizovali i prijem kod zamenice gradonačelnika. Iz bogatog sadržaja kojima su domaćini predstavili znamenitosti svog grada i značajne spomenike kulture, poseban utisak ostavili su parkovi sa mnoštvom autorskih skulptura u kamenu, tako da se stiče utisak da je čitav grad usmeren na negovanje umetnosti. Želeo bih da naglasim da su naši učenici još jednom pokazali da su ne samo dobri domaćini, kakvi su bili prilikom prošlogodišnje posete učenika iz Šumena našoj školi, već su i kao gosti ostavili najlepši utisak - dodao je prof. Mihailo Simović.
Ostvarivanjem međunarodne saradnje i kontakata sa umetničkim školama i centrima u regionu, Škola primenjenih umetnosti se trudi da svojim učenicima, kako je istakla direktorka Nevenka Đokić, pruži mogućnost putovanja, upoznavanja sa drugim narodima, kulturama, običajima, s obzirom da se različitosti ne mogu poštovati, niti se iz njih može učiti, ako se pre toga one ne upoznaju.
- Posebnu dragocenost ovom iskustvu dala je i razmena znanja i veština u oblasti drvorezbarstva i drugih umetničkih zanata, ali najveća dobrobit ovakvih susreta je svakako druženje i negovanje prijateljstava, od kojih će mnoga verovatno trajati i ceo život - uverena je direktorka.
Do nekog novog susreta pregršt uspomena ostaće u sećanju kako domaćina tako i gostiju.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa