16. jul 2015.16. jul 2015.
ŠABAČKI EKOLOŠKI POKRET

15 GODINA BORBE

Pioniri ekologije na području Šapca, Šabački ekološki pokret postoji već 15 godinama. Edukacijom i različitim aktivnostima, njegovi članovi se bore za zdraviju životnu sredinu.
- Neke stvari koje su vidljive, uspele su zahvaljujući i nama, kao deponija koja je izmeštena u Sremsku Mitrovicu. Šabac je sada jedan od retkih gradova u kom se otpad ne taloži. Takođe, stalnim pritiskom na javno mnjenje, uspeli da eliminišemo zagađenje vazduha. Nekada visoko prisustvo sumpora i amonijaka, sada je zanemarljivo, pet do šest puta ispod dozvoljenih vrednosti. Problem koji ostaje, na kom permanentno radimo predstavljaju divlje deponije, Gradska uprava bi trebalo da reši ovaj problem uvođenjem kontejnera u selima, kako je to urađeno u Vojvodini, rekao je Trifun Drobnjak, predsednik ŠEP, istakavši da je pitanje zelene površine jedno od prioriteta.
Sa manje od 24 m2 zelene površine po glavi stanovnika, Šabac je znatno ispod standarda. Šabački ekološki pokret predlaže Zeleni pojas, koji su osmislile arhitekte iz preduzeća “Sep“, a koji bi trebalo da se prostire od Novog mosta do Kočinog kanala, u dužini od 9 kilometara, podeljen u četiri zone:
“Dudaru ili bivšu deponiju, čiji bi se jedan sanirao i sadnjom drveća neko vreme neupotrbljiv, a drugi deo bi se mogao koristiti u rekrativne sadržaje.
Centralni deo, oko Starog grada i bivše kasarne sa Akva parkom i objektima koji bi imali kulturni i komercijani sadržaj, šetalištima i biciklističkim stazama, uz obaveznu sadnju visokog rastinja.
Vašarište, sa terenima za sport i rekreaciju, objektima zabave i kulture, otvorenim i zatvorenim bazenima, stadionom i luna parkom, sa tampon zonama visokog rastinja.
U zoni od Starog mosta do Kočinog kanala trebalo bi da bude najviše zelenila, niskog i visokog rastinja, gde bi bili građeni samo bazeni, šetališta, trim i biciklističke staze.U ovom delu bi se uredio i eko park sa eko kućom koji bi služila u edukativne svrhe ekološkim pokretima“.
Prema rečima predsednika ŠEP, ovaj predlog je dostavljen Gradskoj upravi.
- To bi podrazumevalo izmenu nekih bazičnih planova, ali, “ako bi se realizovao, Šabac bi mnogo dobio na ekološkom, estetskom i turističkom polju“, optimističan je Drobnjak.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa