23. jul 2015.23. jul 2015.
U MEĐUOPŠTINSKOM ISTORIJSKOM ARHIVU U ŠAPCU

IZLOŽBA STRIPA

comiDžconnection - strip, banda desenata, strip, kepregeny, strip
Izložba comiDžconnection rezultat je istraživanja regionalne strip scene koja počiva na vezama uspostavljenim između neformalnih grupa, pojedinaca i umetničkih kolektiva. Istraživanje je sprovela dr Beate Njild, kustoskinja Koordinacije za istočni deo Srednje Evrope i za Jugoistročnu Evropu pri Muzeju Evropskih Kultura iz Berlina koja će i otvoriti izložbu u Šapcu.
Bogato opremljena materijalima, tekstovima, video snimcima, svedočenjima samih autora i istorijskim osvrtom na razvoj produkcije i recepcije strip medijuma na širem balkanskom prostoru, ova izložba pruža detaljan uvid u kretanja, trendove i stanja na veoma živoj neoficijelnoj sceni autorskog stripa sa ovih prostora. Kroz instalacije, printove i projekcije, posetioci će imati priliku da se upoznaju sa radovima autora i strip inicijativama iz Srbije, Hrvatske, Siovenije, Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, gde se spajaju čvrste i skoro nevidljive niti zajedničke ljjubavi prema nezavisnom stripu. U Šabac postavka stiže iz Umetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
Posetioci mogu pogledati postavku svakog dana od 8 do 16 časova. Izložba je otvorena do 4. septemra, a u okviru nje biće organizovan i propratni program. S tim u vezi u petak, 31. jula u prostorijama Udruženja “Svetlost“ od 12 sati počinje Strip radionica, a za 20 časove je zakazana promocija knjige “Atentat ““ s one strane patnje“ autora Borisa Stanića i Gvida Van Hengela, kao i predstavljanje knjige grupe autora “ Slepi miševi ““ naše komšije“. Nakon toga je osmišljen prigodan kulturno-zabavni program.
U istim prostorijama, u nedelju 2. avgusta od 18 časova biće upriličena Fanzin radionica.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa