23. jul 2015.23. jul 2015.
ISTINE I ZABLUDE O ŽIVOT U GRČKOJ IZ UGLA OBIČNOG GRAĐANINA

NEMCI NE BI IZDRŽALI TEMPO

Iako često pogrešno “etiketirani“ od strane svetske štampe, veći deo srpske javnosti je spreman da bez ikakvog kritičkog mišljenja usvoji stereotipe o drugim narodima. Koliko je to tačno najbolje govori podatak da o krizi u Grčkoj, ukoliko ne ulaze u dublje analize geo političke situacije, među našim građanima najčešće čujemo komentare tipa da su sami krivi jer su “lenj narod“, ili da mi u Srbiji nemamo ni 12 plata godišnje a kamo li trinaestu i četrnaestu zbog kojih oni dižu toliku buku. Koliko ima istine u ovakvim tvrđenjima pokušali smo da saznamo od Šapčanina koji se nedavno vratio iz Grčke gde je živeo skoro dve decenije, Nebojše Lazića.
Lenj narod u “Bogom danoj“ zemlji
- Ono što je “Bogom dano“ je sunce i more. Onaj ko neće da radi može da leži na plaži, ali od toga nema ništa. Da bi jedna porodica normalno živela, odnosno da bi imala dovoljno novaca da plaća zakup stana i otplaćuje eventualni kredit za auto u kućni budžet mora da se uliva bar tri plate. Nemci koji dođu u Grčku i vide koliko zaposleni po hotelima rade, kažu da takav tempo ne bi izdržali.
“Nerealni“ standard
- Kada govorimo o platama one su u turizmu relativno velike. Međutim, kada kažem “velike“ treba uzeti u obzir činjenicu da se u turizmu radi tri, četiri, u naboljem slučaju šest meseci, a i zimi od nečeg treba da se živi. Sa druge strane, u Atini, koja se ne računa kao turističko mesto, isključivo se delio minimalac. Tu Grci, da bi mogli da izmire sve mesečne obaveze moraju da rade po tri posla. Ilustrativno to izgleda ovako: muškarac radi jedan posao pre podne, drugi popodne, a tokom vikenda gleda da odradi još nešto, dok žena radi jedan posao da bi mogla da radi po kući i bude sa decom.
Plate su jako niske, toliko da ništa ne možeš uštedeti. Ako dvadeset dana ostaneš bez posla, nemaš mogućnost da platiš stan i obaveze, tako da bukvalno ostaješ na ulici.
Bajka o 13 i 14 plati
-To se samo zove “trinaesta i četrnaesta“ palata. Naime, Grci kao narod nisu skloni štednji u smislu kako mi to radimo pa su osmislili sistem da im se tokom 12 meseci od svake plate odbija po jedan odsto, ne bi li dobili tu “13“ platu za Božić. Dakle, tu nije reč o poklonu, jer se na tu platu plaćaju sve obaveze, kao i za “14“ platu, odnosno pola plate koja se isplaćuje za Uskrs, a pola ako regres za godišnji odmor. Za razliku od Nemačke gde zaposleni defakto imaju 13 i 14 platu plus dodatne “bonuse“.
Svi se razumeju u politiku
-Politika je grčka reč. Ona bukvalno znači svakodnevni život. Kada u Grčkoj kažeš da vodiš računa o politici, to znači da vodiš računa o svom životu. Preneseno u današnje uslove to bi značilo da vi osmislite viziju života koji bi voleli da živite pa u skladu sa tim birate političku partiju koja bi zastupala vaše interese.
Cipras jedan od drugova
-Imao sam priliku da u decembru prošle godine upoznam Ciprasa. On odaje utisak normalnog i neposrednog čoveka koji je sa svima u istoj ravni, odnosno jedan od drugova. Njegov stil odevanja je normalan stil odevanja u Grčkoj, a on ga ne menja ni prilikom najzvaničnijih prijema čime šalje poruku da je svugde isti, odnosno da se ne menja.
Prognoze...
- Proteklih dve i po hiljade godina Grčka se menjala na različite načine. Kroz svoju istoriju su prolazili kroz mnoge faze... i ovo je jedna od njih koju će grčki narod sa uspehom prebroditi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa