23. jul 2015.23. jul 2015.
SVEČANOSTI POVODOM 200. GODIŠNjICE BOJA NA DUBLjU

VEČNA SLAVA SINOVIMA SLOBODE

Muzičko-scenski prikaz Boja izveli glumci pozorišta iz Bogatića i Šapca u režijskoj postavci Ivana Tomaševića. Pomen i parastos poginulima služio vladika šabački Lavrentije. Državne počasti uz polaganje venaca i uveče bogat kulturno zabavni program sa takmičenjem za izbor dubljanskog vojvode
Sveobuhvatnije nego do sada proteklo je, prošle nedelju u crkvenom dvorištu u Dublju ovogodišnje obeležavanje, 200. godišnjice od Boja na Dublju, jednog od najznačajnijih događaja u Drugom srpskom ustanku. To je bilo još jedno podsećanje na kraj jula, daleke 1815. godine, kada su Srbi predvođeni Milošem Obrenovićem izvojevali veoma značajnu pobedu nad mnogo brojnijom turskom vojskom koju je predvodio Kuršid paša. Mačvani su njegov poraz i veličinu svoje pobede opevali u himni, čiji naslov, “Neće paša, neće moći, preko Dublja nikad proći“, nalazimo i na muralu “Boj na Dublju“, na zidu Doma kulture u centru sela, rad akademskog slikara Željka Dragićevića.
Posle se prešlo na iscrpljujuće pregovore sa Turcima u kojima je Miloš iskazao veliku državničku mudrost.
Vitezi od opanka
Pomen izginulima služio je preosvećeni vladika Šabački Lavrentije, koji je između ostalog rekao da “Sinovi slobode, naše slavne istorije zaslužuju večni pomen, jer su za krst časni i slobodu zlatnu, za večnost države položili svoje živote, ono najdragocenije što su imali“. Pratio ih je hor iz Šapca, pod dirigentskom palicom Branka Đurkovića. Vladika je sa sveštenstvom, osveštao i novoizgrađeni krst u dvorištu crkve, postavljen u slavu izginulima. Služio je i parastos ispred ulaza u crkvu, gde su brojne strane i domaće delegacije položile vence i odale počasti. Državnu delegaciju Srbije predvodio je Zoran Đorđević, državni sekretar u Minstarstvu privrede, Vlade Srbije.
U kraćem obraćanju prisutnima on je podsetio na junaštvo i veštinu srba iskazanu u Boju na Dublju.
Počast je stigla i od vojske Srbije, kao i predstavnika opštine Bogatić.
- Slobodarski duh našeg naroda nikad nije manjkao. U više nego slavnoj istoriji, potvrđivan je često u borbi protiv mnogo nadmoćnijeg neprijatelja. Motiku i opanke, zamenjivali su previše puta za vojničke čizme, rekao je pored ostalog Nenad Beserovac, predsednik opštine Bogatić.
Atraktivan muzičko-scenski prikaz Boja
Značajnu pažnju prisutnih privukao je muzičko-scenski prikaz Boja, koji su izveli glumci iz Bogatića i Šapca, pojedini članovi folklornog ansambla “Đido“ iz Bogatića u režijskoj postavci Ivana Tomaševića i pratnju hora KOC pod rukovodstvom Ivana Radovanovića.
U večernjim satima na istom mestu, betonskoj bini između Doma kulture i crkve izveden je bogat kulturno umetnički program i pre toga održano takmičenje u hajdučkim disciplinama za prestižnu titulu dubljanskog vojvode. Dan preovog u pionirskoj konkurenciji pobedio je Mihailo Đurković iz Dublja. Drugi je bio njegov zemljak Vladimir Kovačević, a treće mesto je osvojio Bojan Ercegovčević.
U konkurenciji seniora laskavu titulu dubljanskog vojvode, za ovu godinu, ponovo je osvojio Aleksandar Kraišnik iz Majura. U iscrpljujućoj borbi, manji broj poena i drugo mesto osvojio je Marko Reljić, dok je treći bio Miloš Paunić.
Pri kraju programa njima je predsednik opštine Bogatić Nenad Beserovac uručio pobedničke pehare i sablje.
ELEGIJA O BOJU NA DUBLjU
MAČVANSKIM JUNACIMA
Pamti Mačva podvige i žrtve ““
iz svih vaših krvavih megdana:
kad je zemlja prigrlila mrtve,
a noć tkala staništa zvezdana!

Pamti Dublje, od svih rana dublje ““
sa kojim se rađala sloboda:
ispod svoda, i gora, i voda,
slave svoje večno rodoljublje!

Sad pevajte, uspavane lire ““
svetim glasom, blistavim talasom:
kad se laži o slobodi šire,
neka lire, sve mržnje izmire!

Nije Drina odrođena međa ““
nego zlatna pređa iznad veđa!

Krstivoje Ilić, jula, 2015.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa