23. jul 2015.23. jul 2015.
Evropska unija obnovila put Krupanj-Korenita

ISPUNjENO OBEĆANjE

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i otpravnik poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji Hoze Antonio Gomes, prošlog petka su svečano otvorili put između Krupnja i Korenite koji je bio oštećen tokom poplava 2014., a u čiju obnovu je Evropska unija uložila 4.5 miliona evra. Radovi su obuhvatili sanaciju klizišta, obezbeđenje delova obala ka Kostajničkoj reci, rekonstrukciju mostova i propusta, uspostavljanje sistema za drenažu i obnovu kolovoza.
Hoze Antonio Gomes rekao je da je Evropska unija preko Programa pomoći poplavljenim područjima u Srbiji izdvojila 5,6 miliona evra za izradu detaljnog projekta sanacije ovog puta i obnovu njegove deonice od 11,5 kilometara, koja od Krupnja vodi ka Loznici, kao i izgradnju deset novih kuća, rekonstrukciju 165 domaćinstava i podršku za 1.200 poljoprivrednika.
- Krupanj je pretrpeo veliku štetu od poplava i klizišta, pa je zato Evropska unija uložila velika sredstva i napore da bi porodice pogođene poplavama mogle normalno da žive i privređuju. Rekonstrukcija puta između Krupnja i Korenite obuhvatala je i obezbeđenje rečnog korita ojačavanje obala. Svi napori EU da pomogne Srbiji u oporavku od posledica poplava ne bi bili mogući bez dobre saradnje sa Vladom Republike Srbije i njenom Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja. Evropska unija završava prvu fazu pomoći od 30 miliona evra, a Srbiji je sada dostupno još 72 miliona evra namenjenih za drugu fazu rekonstrukcije i 60 miliona iz Fonda solidarnosti- rekao je Gomes.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je ovom prilikom postao i počasni građanin Krupnja, izjavio je da je Evropska unija uložila velika sredstva u obnovu ovog mesta.
- Znao sam da ćemo morati mnogo da pomognemo Krupnju da se oporavi od porošlogodišnjih poplava, a danas cela opština izgleda mnogo lepše nego ranije. Evropska unija uložila je mnogo truda i energije da bi stanovnici ovog mesta živeli bollj- rekao je premijer Vučić.
Projekat sanacije ove saobraćajnice sprovelo je Javno preduzeće „Putevi Srbije“ na osnovu ugovora o dodeli bespovratnih sredstava sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), iz sredstava Evropske unije.
- Obnovljenim putem godišnje će ponovo prolaziti više od 500.000 ljudi. Vlada Srbije ispunila je svoja obećanja da će obnoviti poplavljene opštine, zahvaljujući pomoći Evropske unije- izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović tokom svečanosti.
Obnova puta Krupanj-Korenita počela u decembru 2014., a završena 20. jula 2015. godine. Po rečima predsednika opštine Krupanj Rada Grujića, zahvaljujući naporima Evropske unije i Vlade Srbije, građani ove opštine sada ponovo imaju kvalitetan put koji ih vodi do Loznice i Drine.

Tokom posete Krupnju, predstavnici Delegacije Evropske unije u Srbiji i Vlade Republike Srbije obišli su porodicu Šejić koja je dobila plastenik od 100 kvadratnih metara i domaćinstvo Dragoljuba Andrića u selu Krasava kome je izgrađena i opremljena nova kuća od 60 kvadratnih metara kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji.
Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) ““ u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa