23. jul 2015.23. jul 2015.
SUŠA UGROŽAVA KUKURUZ

SILAŽA KAO MOGUĆA MERA

Zauzimajući vodeće mesto u ishrani stoke kukuruz je na području koje pokriva Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Šabac jedna od najznačajnijih biljnih vrsta. Nedavna žetva pšenice, čiji su prinosi bili smanjeni usled nepovljnih vremenskih prilika, samo je jedan od znakova koji se mogu odraziti i na prinos kukuruza kada su u pitanju vremenski uslovi.
- Kukuruz se trenutno nalazi u fazi metličanja i svilanja tako da su neophodne padavine kako bi došlo do uspešne oplodnje. Visoke temperature utiču na uginuće polenovog zrna. Zbog toga su neophone padavine kako bi došlo do oplodnje, a samim tim formiranja zrna. Na taj način izbegla bi se i tzv. krezubost zrna, tj. pojava oklasaka sa jako malim brojem zrna što se onda može odraziti i na visinu prinosa - ističe dipl. inž. ratarstva Svetlana Zlatarić.
Kako je tokom prethodne godine zbog padavina optimalni rok setve ove biljne vrste bio produžen kasniji tok vegetacije bio je poremećen.
- Kukuruz, kao i ostale biljne vrste, prolazio je brže kroz svoje fenofaze tako da je ostao niskog rasta što nije tipično za hibride bez obzira na grupu zrenja, raniju ili kasniju. Veliki broj parcela, odnosno površina, ostao je sa niskim biljkama. Ako u narednom periodu ne dođe do padavina, a svi su izgledi da ih neće biti, preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da svoje parcele obiđu, pregledaju ih i po mogućstvu njive pripreme za silažu kako bi bar tu zelenu masu mogli da iskoriste. Na taj način, ukoliko ne bi došlo do pravilne oplodnje i formiranja klipa punog roda, iskoristila bi se biljna masa za ishranu stoke, a samim tim ublažile i posledice suše i smanjenog prinosa - poručuje Zlatarićeva.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa