23. jul 2015.23. jul 2015.
Prinos lubenica

Manji za 30 odsto

Slepčević je tradicionalno selo bostana, poznato po proizvodnji slatkih i velikih lubenica i ukusnih dinja. Među najvećim proizvođačima je domaćinstvo Gošića, koji su ove godine zasnovali oko pet hektara bostana. Kažu da je zbog nepovoljnih vremenskih uslova prinos niži za 30 odsto.
Gošići, otac Nikola i sinovi Dragan i Slobodan, su među vodećim proizvođačima lubenice u Slepčeviću, ali i šire. Ove godine su na pet hektara proizvodili bostan od najranijeg, tunelskog, do poznog koji stiže tek ovih dana.
Lubenica spada u toploljubive biljke i veoma je osetljiva na kolebanje u temperaturi, zato najbolje uspeva u područjima gde bezmrazni period traje najmanje 180 dana i gde je u toku vegetacije najmanje 1.200 časova sijanja sunca. A, zahvaljujući geografskom položaju, takve uslove ima većina mačvanskih sela.
Bostan je kao poljoprivredna kultura poznat još početkom devetnaestog veka, kada su proizvodnjom počeli da se bave uglavnom meštani mačvanskih sela. Plodna nizija, ravnica Mačva sa nadmorskom visinom 60- 80 metara, sa velikim brojem sunčanih dana zadržala je dobre preduslove za gajenje lubenice. Ta tradicija se održala do današnjeg dana. Naročito se tu ističe selo Slepčević.
(TV Šabac)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa