23. jul 2015.23. jul 2015.
KONFERENCIJA INICIJATIVE SELO ““ GRAD

KATASTROFALNE POSLEDICE

Inicijativa Selo ““ grad, održala je u ponedeljak konferenciju za medije na kojoj je tema bila suša koja je pogodila Srbiju, a samim tim i Šabac. Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik u Skupštini grada Šapca smatra da su vremenske prilike takve da se može govoriti o vanrednom stanju i da bi država morala nešto da preduzme.
-Imali smo sušu 2012. godine, 2013. je bilo oko 50 odsto roda, a 2014. poplave i nekvalitetan kukuruz i stočnu hranu. Mislim da će ova godina biti jedna od najgorih. Na mnogim parcelama neće imati šta da se bere od jesenjih kultura. Smatramo da država ne preduzima ništa da bi ublažila katastrofalno stanje. Važnije im je da se građani Beograda i drugih gradova rashlade, nego u kakvom su stanju usevi. Cena hrane skače, a stoke pada, dok država i dalje uvozi, rekao je Stanković.
Tom prilikom, Stanković je naveo i neke od mera kojima bi država mogla da pomogne poljoprivrednim proizvođačima. Rekao je da se poljoprivreednicima duguju velika sredstva i da bi im mnogo značilo kada bi ime bile isplaćene subvencije sa kojima se kasni i do godinu dana. Podsetio je da je u prethodne tri godine praksa bila da se subvencije za tov junadi isplaćuju kada se telad kupe, a da sada tek kada se ona predaju.
Stanković strahuje da će doći do velikog pokolja stoke, koje ni onako nema dovoljno. Istakao je da će kao odbornik reagovati i razgovarati sa predstavnicima direkcije za poljoprivredu koliko grad može da uloži u saniranje posledica.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa