23. jul 2015.23. jul 2015.
NASTAVAK RAZGOVORA GRADONAČELNIKA SA PRIVREDNICIMA

PORODIČNE FIRME STUB RAZVOJA

Jasni planovi i poslovne strategije, kao i siguran plasman proizvoda na domaće i inostrana tržišta, ključ su uspeha poslovanja porodičnih firmi u Šapcu
Na području Šapca posluju firme kojima su vrhunski kvalitet i izvozna orijentisanost proriteti. Jedna od njih je „Vukohem“, osnovana je 1992. godine. Tokom skoro četvrt veka postojanja ovo preduzeće podiglo je obim proizvodnje na skoro 100 artikala iz oblasti kućne hemije i lične higijene. Trenutno, ovde radi 30-tak radnika, a vlasnik firme, Dragan Vuković, ima ozbiljne planove za proširenje proizvodnje i plasman robe na tržište Evropske unije.
- Porozvodnjom se bavimo 23 godine. Palsiramo robu od Slovenije do Makedonije. Proizvode iz oblasti kuće hemije i lične higijene želimo da plasiramo i na tržište Češke, Velike Britanije i Švedske. Ozbiljan posao je pred nama, ali očekujem da ćemo ga uspešno realizovati, rekao je Vuković.
Uspešna preduzeća, poput „Vukohema“, mogu da budu primer drugim firmama, istakao je prilikom prošlonedeljne posete ovom preduzeću gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, dodavši pri tom da je grad uvek spreman da pomogne privrednicima koji imaju viziju i uspešne poslovne rezultate iza sebe.
- Veoma sam zadovoljan načinom na koji se odvijaju stvari u „Vukohemu“. Tu smo da otvaramo i nove poslovne teme. Predloge i sugestije privrednika iz Šapca ja sam dužan da prenesem Ministarstvu privrede i Privrednoj komori Srbije. Moramo da stvaramo dobar poslovni ambijent. Drago mi je da „Vukohem“ sarađuje sa dosta partnera iz Šapca, a veoma me raduje i njihov plan da se prošire na inostranim tržištima, naveo je Zelenović.
Gradonačelnik Šapca posetio je i firmu „C proizvodnja i promet 06“. Zahvaljujući njenom poslovanju, od 2006. godine Šabac ima fabriku krema, čokolada i šlaga. Porodična firma već skoro čitavu deceniju, u teškim tržišnim uslovima, posluje veoma uspešno. Polovina proizvodnje plasira se u izvoz, a recep za uspeh u ovom „slatkom poslu“ otkrio nam je vlasnik Miomir Vešić.
- Porodica mora da bude uključena u posao. Čovek mora da bude posvećen tome čime se bavi 24 sata dnevno. Leže se sa razmišljanjem o firmi, budi se sa mislima o poslu. Svaki dan čovek mora da se trudi da nešto novo nauči, da to i zapamti, a onda da to zadrži u mozgu i poveže. To je božji, ili prirodni dar, što čovek bolje misli, lakše krči staze pred njim i prenosi informacije, objasnio je Vešić.
Grad uvek mora biti na usluzi uspešnim privrednicma, naglasio je prilikom posete ovoj firmi gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, dodavši da je želja grada da se što veći broj poslodavaca uključi u rad Privredne komore Šapca kako bi poslovni ambijent u našem gradu bio još bolji.
- Veoma je važno da u Šapcu posluju ovakve firme. Grad pruža podršku onima koji žele da investiraju u prehrambenu industriju, jer se to i uklapa u naše privredne zamisli. Preduzeće „C proizvodnja i promet 06“ već dugo vremena posluje veoma uspešno. Drago mi je da se radi o porodičnoj firmi koja polovinu svojih proizvoda plasira u inostranstvo. Ovakvim privrednicima grad mora da posveti pažnju. To ćemo raditi i u budućnosti, preko odeljenja naše Privredne komora, kako bi se ovakve firme i dalje razvijale, rekao je Zelenović.
Preduzeće „C proizvodnja i promet 06“ zapošljava 30-tak ljudi, čiji je rad u 600 kvadratnih metara proizvodnih pogona organizovan u tri smene. Polovina proizvodnje slatkih proizvoda završava u izvozu, najviše u zemljama bivše Jugoslavije i Mađarske. Uz dobru poslovnu strategiju, i podršku svih nadležnh organa, vlasnik ove firme ne vidi ni jedan jedini razlog da budući rezultati ne budu još bolji.
Na sastanku sa vlasnikom „Vukohema“ razgovaralo se i o proširenju proizvodnih kapaciteta ovog preduzeća. Želja vlasnika je da u neposrednoj blizini postojećeg proizvodnog pogona napravi još jedan objekat, a kako je rečeno, usvajanje gradskih odluka po pitanju urbanističkih celina, poput ove na Dumačić, omogućiće da se ideje vlasnika „Vukohema“ ostvare na jesen.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa