23. jul 2015.23. jul 2015.
EKOLOŠKA OSTRVA ZA SEPARACIJU OTPADA

MALI NAPORI ZA VELIKE REZULTATE

Šabac ovih dana dobija 15 reciklažnih ostrva koja će biti opremljena sa 20 kontejnera u koje će se odlagati pet i aluminijum, 15 za tekstil i 10 za papir. Cilj je da građani steknu naviku primarne selekcije otpada, Pored JKP “Stari grad“ u projektu učestvuju Udruženje građana “Zeleni razvojni centar“ iz Sremske Mitrovice, koje je donirali kontejnere za tekstil, i Udruženje građana “Ekos“ Šabac.
-Kontejeri će služiti za doniranje garderobe. Građani će moći da se na ispravan i ekološki način reše svoje stare odeće i obuće. Time će učiniti dobro delo jer se tekstil može ponovo iskoristiti. Naša organizacija će svakog meseca izveštavati građane koliko se tekstila prikupilo i jedan deo sredstava koje dobijemo od reciklera usmeravaćemo u humanitarne svrhe, rekao je Predrag Ratić iz “Zelenog razvojnog centra“.
Direktor JKP “Stari grad“ Dragan Ninković naveo je da je bilo ranijih pokušaja razvrstavanje otpada na njegovom nastanku. Međutim, pored njih i građana postojao je i kooperant čija je obaveza bila da kontejenre prazni i koji je bio najslabija karika, pa ovo nije teklo kako je planirano.
-Ovog puta smo preuzeli na sebe obavezu i postavljanja i pražnjenja kontejnera za pet i papir. Ovo je jedan od načina na koji se može podići svest građana o očuvanju životne sredine. Takođe, treba da utičemo i na količinu otpada koji se proizvodi. Selekcija je jedan deo reciklaže. Mali napori građana mogu da utiču jako mnogo na očuvanje životne sredine. Ako plastičnu flašicu bacimo u mešani otpad, ona će završitit na deponiji i trebaće joj 500 godina da se razgradi, objasnio je Ninković.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović još jednom je posetio da je deponija zatvorena, a da se svo smeće odvozi u Sremsku Mitrovicu. Istakao je da se počelo i sa odnošenjem otpada po selima.
-Sledeći logičan korak je da počnemo ozbiljno da selektujemo otpad. Važno je da ovi kontejneri budu deo naše svakodnevnice, rekao je gradonačelnik i pozvao građane da poštuju komunalni red da bismo imali čistiji grad.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa