30. jul 2015.30. jul 2015.
DrŽave ubeĐuju graĐane da prave decu

PATRIOTSKA PROIZVODNjA

Dok se siromašne zemlje poput Nigera bore sa problemom viška populacije, u Japanu, Italiji i Nemačkoj stopa plodnosti iznosi svega 1,4 ili manje. Zato su vlade pojedinih država pokrenule kampanje sa ciljem da svoje građane ubede da prave decu.
U Nigeru je uobičajeno da žene rađaju po sedmoro dece, dok Italijanke i Nemice uglavnom rađaju po jedno dete. U singapurskim medijima dugo se vrtela pesma koja je od parova tražila da se „bace na posao“ radi dobrobiti nacije.
“Ja sam patriotski muž, ti moja patriotska žena, dozvoli mi da te odvedem u šator da proizvodimo život“, glasili su inspirativni stihovi.
Kako bi se izbegle neželjene posledice, singapurska vlada je na kraju videa objavila upozorenje da je „poziv namenjen samo finansijski stabilnim odraslim osobama u dugim vezama“.
Mnogi liberali smatraju da država ne treba da „gura nos“ u porodične stvari, ali stručnjaci napominju da nije tako lako povećati natalitet jedne nacije.
Kampanje poput one u Singapuru nemaju mnogo efekta. Građani ih doživljavaju kao simpatične inicijative koje vrlo brzo padaju u zaborav. Kako onda podstaći parove da prave decu?
Kako piše „Ekonomist“, rešenje bi moglo da leži u subvencionisanoj brizi o potomstvu. Otkako je Francuska uvela subvencionisana obdaništa, svrstala se među evropske zemlje sa najvišom stopom plodnosti.
Slično se dogodilo i u Kvebeku. Ova kanadska pokrajina imala je jednu od najnižih stopa plodnosti u zemlji, da bi se sa pojeftinjenjem obdaništa svrstala među one sa najvišom.
(Ekonomist)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa