10. jun 2010.10. jun 2010.
ŠABAČKA BIBLIOTEKA

PORODICA JE KOLEVKA LIČNOSTI

Porodica je najznačajnija i najintimnija ljudska grupa koja ima za cilj da izgradi novu, zdravu ljudsku ličnost. Tu ne postoje kruta pravila. Emotivna komponenta je najbitnija, što znači da se komunikacija uči kroz i uz pomoć ljubavi. Ako ćemo biti precizni, dve ključne osobine zdrave komunikacije u porodici su ljubav i iskrenost, istakla je dr Ljiljana Todorović
U Biblioteci šabačkoj, nedavno je održano drugo predavanje iz ciklusa „Kultura življenja“ na temu „Porodica kao izvor zdrave komunikacije“.
Dr Ljiljana Todorović, neuropsihijatar, rekla je da je samo normalna osoba u stanju da ostvari poželjnu komunikaciju, ali da nije lako definisati pojam zdrave ličnosti. - Možemo reći da je osoba normalna, ukoliko je zrela i adaptirana, ili kako je Frojd govorio „ona koja je sposobna da radi i voli“. Takva osoba je iskreno zainteresovana za mišljenje sagovornika, ne pokazuje agresiju, niti ima potrebu za dominacijom, ima razumevanja za slabosti i mane sagovornika. U poželjnoj komunikaciji postoji uzajamni odnos koji se zasniva na uvažavanju, toleranciji i pozitivnim emocijama. Neophodno je da čovek dobro poznaje samog sebe da bi mogao da komunicira sa drugim čovekom.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa