30. jul 2015.30. jul 2015.
NASTAVLjEN PROJEKAT „MURALIZACIJA“ UDRUŽENjA UMETNIKA „HOLODROM“

JASNINA ESTETIKA LEPOG

Prošle sedmice u Ulici Kralja Aleksandra na zgradi preko puta nekadašnjeg Doma JNA završen je mural koji predstavlja nastavak prošlogodišnjeg projekta „Muralizacija“ Udruženja umetnika „Holodrom“. Za samo petnaest dana na površini od šezdeset metara kvadratnih šabačka slikarka Jasna Damnjanović, doktorant na Fakultetu lepih umetnosti u Beogradu, uspela je da svojim sugrađanima, porodici i prijateljima podari jedno monumentalno delo na kome su simbolično predstavljene dve figure u ulozi nosioca, odnosno, stubova koji uzdižu žensku figuru, lepu, snažnu, ponosnu koja posmatra i čuva.
- Interesantno je to, da kada sam pozvana da učestvujem u ovom projektu nisam želela da pravim namensko rešenje za ovu površinu, već sam odabrala prvi crtež koji je nastao pri mom povratku iz Beograda u kome sam studirala i boravila sedam godina. On predstavlja, dolazak na mesto u kome sam rođena i odrasla, mesto gde sam se prvi put upoznala sa umetnošću, počela da slikam. Nadam se da će u njemu uživati i da će ga čuvati - rekla je Jasna.
Iako joj je ovo bio drugi mural, posle rada na beogradskoj železničkoj stanici „Prokop“ pre četiri godine, Jasna priznaje da nije bilo nimalo lako. Vrućina je ostala u drugom planu zahvaljujući nemaloj visini skele i dvanaestočasovnom radu sa kratkim pauzama za doručak i ručak.
- Kada sam prvi dan došla da ,,isprobam“ skelu, popela sam se na pet metara i pomislila, pošto nisam baš ravnodušna kada je pitanju visina, pa ovo je poprilično visoko. Pogledala sam gore i videla da imam još toliko. Sišla sam. Sutradan kad je došao trenutak da prenesem crtež jednostavno sam se popela i počela da radi. Nisam ni obraćala pažnju da li je ispod mene tri, pet, osam metara. Neverovatno. To negde govori da je moja želja da nešto kažem, uradim mnogo veća od straha, nelagodnosti pa eto i tih visokih temperatura. Pored moje odlučnosti i želje da izvedem ovaj rad imala sam i neverovatnu podršku oca Jovana koji je provodio sa mnom vreme na skeli i konstantno pomagao u svemu što je bilo potrebno da se na što brži i bolji način realizuje moja ideja. Naravno, zahvalila bi se i svim divnim ljudima koji su bili prisutni i uključeni od samog početka kada sam prenosila crtež na zid do završnog momenta kada su skinute skele. Hvala na podršci i svim divnim rečima.
Bez klasične naracije, sa dosta detalja, Jasnin mural kroz likovne elemente i simboliku prikazuje i glorifikuje samu estetiku lepog komunicirajući na taj način sa posmatračem.
- Sugrađanima sam poklonila jednu monumentalnu kompoziciju da u njoj uživaju jer uprkos svakodnevnim brigama potrebno je naučiti da prepoznamo i negujemo kvalitet kao i to da zastanemo i prepustimo se, otvorimo naš um i usmerimo čula ka nečemu što je konstruktivno, iskreno. Ova inicijativa muralizacije grada je apsolutno sjajan projekat koji pruža jedan novi prostor u kome autori mogu da prikažu svoj rad. To je, moglo bi se nazvati neka vrsta otvorene galerije, u kome publika može da prati i sam proces nastanka dela. Drago mi je što sam imala priliku da na ovaj način prikažem svoj rad koji ću ostaviti u nasleđe nekim novim generacijama - poručila je Jasna.
Ovo je prvi od tri planirana murala ove godine za koje je Gradska uprava izdvojila 550.000 dinara, a četvrti od početka realizacije projekta prošle godine. Još jedan korak bliže ka cilju da se Šabac stavi na turističku mapu pod naznakom „grad murala“.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa