30. jul 2015.30. jul 2015.
POETSKO-MUZIČKO VEČE SCENE „MASKA“ U BAŠTI KUD „ABRAŠEVIĆ“

TO SAM JA, SAMO MALO IZVRNUTO

Pod okriljem noći udomljen, balansiram bez daha i trzaja, na ivici sna, samo je jedan od stihova koji se mogao čuti prošle subote u bašti Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“. Prvo avgustovsko veče donelo je prijatne zvuke klarinetiste Koste Pavlovića i gitariste Gorana Ljubanića koji su bili muzička pratnja stihovima pesnikinje Jelene M. Ćirić iz Praga. Ljubavnim stihovima obojenim erotskim tonovima koji su u interpretaciji glumaca Scene „Maska“ Anete i Ivana Tomaševića i Aleksandre Ristić, pod okriljem večeri, dobili i svoju treću dimenziju u kojoj se mogao opipati pesnikinj puls svake ispisane reči u zbirkama „Žar“ i „Naiskap“.
- Jelena je utoliko hrabrija jer kroz svoje stihove ogoljuje sebe i to erosom. Doživljavajući ga kao osnov života donosi prirodnu magiju, astralnu svetlost ili vitalnu energija predstavljajući nam idealnu ljubav. Ta idealna ljubav podrazumeva idealnu srodnost, naklonost, požrtvovanost i uzvišeno ispoljavanje osećanja. Sa erotskim sjedinjenjem ona postaje nešto što dobija transcendentalnu dimenziju. I upravo je to kvalitet obe njene zbirke, ta metafizička dimenzija, zato nema podvajanja, uspostavljanja granice između ljubavnog i erotskog ““ rekla je lektor i prof. književnosti Irena Miletić.
Pronašavši svoju odgovarajuću polovinu, istu onu za koju je Platon rekao da istinktivno celog života tragamo, u suprugu Miroslavu svoju ljubavnu priču Jelena tka na stranicama svojih zbirki.
- Moj muž mi je istovremeno i inspiracija i velika podrška. Kad nešto radite možete da brilirijate u tome ali kad uz to imate i podršku i vetar u leđa od dragih ljudi to je onda zaista nezamenljivo. Čini mi se sve sija još jačim sjajem. Sluha za ovo imaju i moje ćerke iako imaju samo deset i osam godina. Iako sam po zanimanju pravnik mislim da čovek može da ima više ljubavi u jednom trenutku prema raznim stvarima. Ljubav prema pisanju pratila me je još od školskih dana. Pisanje je i moj izlaz i izraz i rekla bih način življenja. To sam ja samo malo izvrnuto prema javnosti ““ uz osmeh dodala je Jelena.
Iako nije pristalica da se život ispije naiskap, kako glasi naslov njene druge zbirke, već da se „degustira, uživa u svakom trenutku“, njeni stihovi upravo se čitaju naiskap jer su ispunjeni ljubavlju, strašću, požudom, željom.
- Ezistencijalne stvari moraju da postoje, da se ispoštuju. Ali čini mi se da povremeno treba da se trgnemo i da se vratimo onom unutrašnjem, sebi, bilo da je u pitanju čovek ili žena, i da ispuni nešto i to samo zato što u tome uživa, a ne zato što će to doneti pare ili nekakvo napredovanje na nekoj društvenoj lestvici.
Pesma koja je, bar po njoj, najviše odslikava „Naša kuća“ u zbirci „Naiskap“ pomalo odudara od ostalog pesničkog opusa.
- Nema ni malo erotike, ni strasti, ni požude, a opet je najljubavnija ili sam je bar ja tako videla. Tu je čini mi se srž svega onoga o čemu pišem.
Iako ponekad „koketira“ sa kratkim pričama, esejima, pesma je njen način da izrazi sopstvenu srž bez obzira da li su u pitanju ljubavne pesme, kojih je najviše, dečje ili socijalno angažovane. Za nju to je najlakši način da se izrazi. Zato se u narednom periodu može očekivati nastavak Jeleninog pesničkog žara koji će, između ostalog, izroditi i jednu zbirku poezije za decu za koju će ilustracije uraditi njene ćerke.
Jelena M. Ćirić rođena je 1973. u Požarevcu. U Beogradu je završila studije prava, a već petnaest godina sa suprugom i ćerkama živi u Pragu, Češka. Dobitnica je više domaćih i međunarodnih nagrada među kojima su i druga nagrada na Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu „(Auto) portret“, treća na Drugim književnim susretima u Smederevskoj Palanci za pesmu „Njive“, treća na IV međunarodnoj likovnoj i pesničkoj koloniji u Krčedinu za pesmu „Ćilibar“, pesnička nagrada „Poet“ za 2011. godinu za debitantsku zbirku pesama „Žar“, godišnja nagrada Umetničke grupe „Arte“ za najbolju knjigu poezije, druga nagrada publike na Trećim književnim susretima u Smederevskoj Palanci za pesmu „Gastarbajterska“. Član je Književnog kluba „Miloš Crnjanski“ iz Bijeljine i Umetničke grupe „Arte“ iz Beograda.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa