10. jun 2010.10. jun 2010.
STOJIĆ MAŠIĆ, UMETNIČKI RUKOVODILAC ,,ABRAŠEVIĆA“

IGRA KAO SUDBINA

U KUD ,,Abrašević“, Stojić Mašić, poznatiji po nadimku Taća, došao je 1970. godine. Od tada do danas, folklor je ostao njegovo životno opredeljenje
Boraveći u Beogradu, kao student, igrao sam u ,,Krsmanoviću“ i ,,Špancu“. U ,,Abrašević“ sam došao sasvim slučajno, na poziv Stevana Simića. Pozvani smo kao učesnici kulturno ““ umetničkog programa prilikom otvaranja Gradskog stadiona u Šapcu. Na insistiranje mog prijatelja Steve, koji je tada bio upravnik Doma omladine i mnogo doprineo ,,Abraševiću“, prešao sam u Šabac. Tako sam došao u ansambl ““ kaže Mašić.
Rođen je u Mrđenovcu 1939. godine. Sećajući se školskih dana u Šabačkoj gimnaziji, ne zaboravlja da pomene bavljenje gimnastikom koja mu je u tom periodu mnogo značila. U školi su postojale literarna, likovna i folklorna sekcija. Taća se opredelio za folklor, jer, po njegovim rečima, nije imao smisla za umetnost.
Za folklor je bio zadužen jedan gospodin iz ,,Abraševića“ i harmonikaš Toma ““ mrtvak. Vežbali smo, igrali i nastupali kao folklorna sekcija Gimnazije. Kada sam otišao u Beograd, na studije, nisam pronašao gde bih mogao da se bavim gimnastikom, bilo je nezgodno, vremena su bila drugačija. U menzi sam pročitao da ,,Krsmanović“ vrši prijem novih članova. To mi je bila šansa za rekreaciju i tako sam nastavio bavljenje folklorom ““ seća se Taća, čovek najdužeg staža u šabačkom ,,Abraševiću“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa