6. avgust 2015.6. avg 2015.
PORESKA UPRAVA I INSPEKCIJA RADA POJAČAVAJU KONTROLE

SUZBIJANjE SIVE EKONOMIJE

Država pojačanim kontrolama pokušava da obezbedi bolju naplatu izvornih prihoda i osigura poštovanje zakona u oblasti radnog prava
Poreska uprava je za sedam meseci ove godine naplatila poreze i akcize u iznosu od 427 milijardi dinara, što je 1,4 odsto više od plana, a za 1,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Naplata poreza na dohodak bila je 23,8 milijardi dinara, dva odsto više od plana, a poreza na dobit preduzeća 39 milijardi dinara, što je 14,5 odsto manje od plana. Porez na dodatu vrednost iz uvoza je naplaćen u iznosu od 176,9 milijardi dinara, što je 4,7 odsto više od planiranog, dok je PDV u domaćoj trgovini naplaćen u iznosu 59 milijardi, 0,6 odsto više od planiranog. Po osnovu naplate akciza prihod budžeta za sedam meseci ove godine, planiran u iznosu od 124,3 milijarde, bio je 128,2 milijarde dinara. Poreska policija je od januara do kraja jula podnela 973 krivične prijave, od čega je 438 protiv 659 učesnika u sivoj ekonomiji koji su izbegli plaćenje poreza u vrednosti 2,6 milijarde dinara i ostvarili protivpravnu imovinsku korist od 489,3 miliona dinara. Poreski inspektori su za sedam meseci ove godine obavili 5.935 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalne kase i prijave radnika i utvrdili nepravilnosti u 1.724, odnosno 29,05 odsto kontrola i doneli 1.280 rešenja o privremenoj zabrani delatnosti. Pojačane kontrole vrši i inspekcija rada, pa je tako samo na području Mačvanskog okruga tokom prvih šest meseci 2015. godine podneto 239 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, pri čemu vrednost izrečenih kazni iznosi pet miliona dinara.
- Obavili smo više od 1.900 inspekcijskih nadzora iz oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zaštite na radu. Zabrinjava da se za prvih šest meseci ovo godine dogodilo 10 teških povreda na radnom mestu. Smrtnih povreda, na svu sreću, nije bilo. Često nam se obraćaju i radnici, jer ih poslodavci ne prijavljuju, a kada ih prijave često se ne drže odredbi ugovora, posebno u onim delovima koji se odnose na propisano radno vreme i poslove koje radnik obavlja. Kontrolama smo od januara uočili skoro 300 prekršaja iz ove oblasti, odnosno toliki broj građana nije bio prijavljen prilikom izvršenih inspekcijskih nadzora, navodi Danilo Nedeljković, načelnik inspekcije rada Mačvanskog okruga.
Poreske uprave Srbije će do početka 2017. godine biti značajno reogranizovana, jer ta služba trenutno nema dovoljno terenskih inspektora, pre svega onih koji su osposobljeni da obavljaju unakrsnu proveru imovine i prihoda poreskih obveznika.
M.S.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa