6. avgust 2015.6. avg 2015.
GRADONAČELNIK RAZGOVARAO SA POLjOPRIVREDNICIMA

POSLEDICE SUŠE KATASTROFALNE

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović u ponedeljak je razgovarao sa poljoprivrednicima šabačkog kraja o gorućim problemima koje ih muče. Poljoprivrednici su istakli da će zbog suše koja je ove godine pogodila Srbiju njihovi prinosi iznositi oko 30 procenata. Postignut je dogovor da Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine upute pismo u kom će tražiti da se nadležni izjasne šta planiraju da preduzmu povodom nastale situacije.
Dragan Stanković, poljoprivrednik iz Zminjaka i odbornik Inicijative “Selo ““ grad“, istakao je da u ovoj priči nema mesta politikanstvu i da je situacija katastrofalna.
-Danas su se svi složili da je situacija katastrofalna i da ćemo imati prinose do 30 odsto po hektaru. Najveće štete su pretrpeli soja, kukuruz i uopšte sve kulture koje se ubiraju u jesen. Ima dosta parcela gde poljoprivrednici neće imati šta da uberu, rekao je Stanković.
Stočari su takođe istakli da su u teškom položaju. Dane Jovanić, uzgajivač goveda iz Bogosavca, istakao je da će probati da zadrže onaj broj stoke koji imaju, ali da se o proširenju ne može razmišljati. Pokušaće da bar nešto spasu sa njiva, pravljenjem silaže, ali smatra da će i to biti teško sačuvati usled velikih vrućina koje se najavljuju i za naredni period.
Gradonačelnik je podsetio da je projekat za navodnjavanje Mačve napravljen još 2011. godine, a tender o izvođaču radova raspisan naredne godine. Međutim, do realizacije se još nije stiglo.
-Neprijatno sam iznenađen postupanjem nadležnog Ministarstva i Vlade. Još 2012. godine trebala je da počne izgradnja crpnih stanica na potezu Mačve, čime bi se rešio problem navodnjavanja 24.000 hektara. To se nije desilo, a mi svake godine pričamo ili o poplavama ili o sušama. Postavljam pitanje, zašto tri godine ne može da se uradi sistem za navodnjavanje na teritoriji Mačve. Grad Šabac je spreman da onog trenutka kada Vlada i Ministarstvo urade svoj deo posla omogući i pomogne svakom poljoprivredniku da voda dođe do njegove njive, istakao je Zelenović.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa