6. avgust 2015.6. avg 2015.
OD 17. DO 23. AVGUSTA U OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ 10. „LETNjI MATEMATIČKI KAMP “

JUBILARNO OKUPLjANjE LjUBITELjA PRIRODNIH NAUKA

U toku sedmodnevne nadogradnje stečenih matematičkih znanja vršnjačkom edukacijom biće održano sto trideset pet časova iz matematike i trideset iz fizike za oko dvesta pedeset osnovaca od trećeg do osmog razreda iz Srbije. Za nastavnike šabačkih osnovnih škola predviđen besplatan seminar iz programskog paketa „Geogebra“
Pokretačka snaga prof. Mioljuba Isailovića proteklih godina uspela je već desetu godinu za redom da održi kontinuirani rad „Letnjeg matematičkog kampa“ u OŠ „Nikolaj Velimirović“. Tako će i ove godine od 17. do 23. avgusta kamp okupiti pedeset osnovaca od trećeg do osmog razreda iz cele Srbije i četiri puta više zainteresovanih mladih ljubitelja matematike, ali i fizike, iz Šapca i okoline.
- Imali smo dosta poziva u toku juna, jula i sad u avgustu, šabačkih osnovaca koji su zainteresovani za dolazak na kamp. Što se tiče naših osnovaca njihovo je samo da se pojave u ponedeljak u deset časova sedamnaestog avgusta na svečanom otvaranju i zatim krenemo sa radom. Od ove godine, kao novina, a što već praktikujemo sa učenicima tokom proteklih godina, biće i izrada zbornika seminarskih radova učenika od petog do osmog razreda na proizvoljnu temu, koji su predviđeni kao svojevrsna ulaznica za kamp - rekao je prof. matematike Vladimir Mihailović koji je pored Miloja Joksimovića, nekadašnjeg učenika škole, a danas Matematičke gimnazije, i direktorke škole Vesne Živanović, bio zadužen za organizaciju ovogodišnjeg kampa.
U jubilarnoj desetoj godini održavanja kampa, na želju učesnika, biće organizovani i časovi iz fizike koje će držati predavači Aleksandar Puzović, Jovo Mihajlović i Vesna Ribić.
- Po dva časa iz fizike za učenike od šestog do osmog razreda realizovaće se u popodnevnim časovima. Posle tih časova izvodiće se laboratorijske vežbe kako bi učenicima fizika bila što primamljivija i opipljivija. Nadam se da će biti interesovanja jer su se učenici izjasnili da bi voleli pored časova matematike da pohađaju i časove fizike tako da smo to i ispoštovali - dodala je prof. fizike Vesna Ribić.
Uvedena od prošle godine motivaciona predavanja imaju za cilj približavanje matematike deci kroz njenu primenjenost u raznim naukama.
- Pokušavajući da to postane tradicija ove godine smo pozvali u goste dva velika naučnika. To je dr Ivana Gudelj iz Velike Britanije sa Egziter univerziteta. Njena oblast interesovanja su primena matematike u medicinskim i biološkim naukama. Drugi gost je Zoran Gajić sa Radgers univerziteta iz Nju Džersija, inače poznati profesor koji je gostovao na raznim univerzitetima širom sveta. Njegova oblast je primenjena matematika u elektrotehničkim i kompjuterskim naukama. Motivaciona predavanja držaće se od osam časova uveče od ponedeljka do petka. Nadam se da će naši učenici uživati u njihovim predavanjima - uverena je prof. matematike Mirjana Obradović.
Zasnovan na volonterskom radu kamp će i ove godine ponuditi besplatan smeštaj za učenike iz drugih gradova Srbije, kao i hranu i materijal za rad za sve učesnike. Značaj rada pored grada Šapca, koji je i ove godine pružio značajnu finansijsku pomoć, prepoznali su i višegodišnji pokrovitelj i donator „Telekom Srbija“, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu i „Microsoft“.
- Vrednost kampa se ogleda i u broju sponzora i u imenima koja iza toga stoje. Mi ćemo se truditi da nastavimo i dalje, kada prođe ova desetogodišnjica, sa ovim što smo započeli pre deset godina. Ono što je meni posebno drago kao nekom ko je na čelu škole jeste što smo dobili mlade snage na polju matematike ali i drugih nauka koje nas starije prate u mnogim stvarima. Osim što se pruža dodatno znanje deci u toku kampa biće održan i akreditovan seminar za kolege matematičare i učitelje. Besplatni seminar za sve ljude koji se prijave. Trudimo se da se uz edukaciju dece izvrši se i edukacija i što bolja pripremljenost i kolega. Sveobuhvatno se radi na raznim poljima - istakla je direktorka Vesna Živanović.
Prisustvujući konferenciji za medije proteklog ponedeljka gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović naglasio je da nema boljeg načina preko koga grad može da se promoviše od znanja i ulaganja u znanje i mlade.
- Siguran sam da je u ovom trenutku najvažnija stvar koja će se odvijati u Šapcu upravo Matematički kamp koji je promocija znanja i pravih vrednosti. Nadam se da će u budućnosti biti promocija pravih vrednosti i u Srbiji. Grad to podržava. Ovo je nešto što treba podići na zaista veliki nivo - poručio je gradonačelnik.
Među ovogodišnjim predavačima, vršnjačkim edukatorima, naći će se osvajači medalja na srpskim i balkanskim olimpijadama iz fizike, učenici prvog i drugog razreda srednjih škola pretežno Matematičke gimnazije. Jedni od njih, inače bivši šabački učenici, su i Radoica Draškić iz Klenja, maturant Šabačke gimnazije, i Šapčani Konstantin Ninković, Branko Radović i Miloje Joksimović, učenici drugog razreda Matematičke gimnazije.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa