6. avgust 2015.6. avg 2015.
MRKA PEGAVOST LISTA VIŠNjE I TREŠNjE

LETNjA OPASNOST

Tokom letnjeg perioda može doći do prevremenog opadanja lišća kod višanja i trešanja koje izaziva mrka pegavost. Ovo štetno oboljenje može dovesti do obnovljenog cvetanja voćaka što je veoma nepovoljno jer u zimu onda ulaze oslabljene i kondiciono iscrpljene. Ako kojim slučajem ne dođe do ponovljenog cvetanja onda biljka kada joj opadne list u narednoj godini donosi manji rod zbog manjka hrane potrebne za prehranu rodnih pupoljaka.
- Bolest se manifestuje krajem jula i početkom avgusta. Pojedinih godina može dovesti do potpune defolijacije na stablima. Prouzrokovač je gljiva Blumeriella jaapii koja uglavnom napada list, ređe peteljku, plod, mlade jednogodišnje lastare. Tokom juna na licu lista razvijaju se crveno ljubičaste pege, dok se na mestu pege na naličju razvija grupa konidija. Pege su prvo na ivici listova, a potom idu i ka središnjem delu lista. Ako je veliki broj pega tada list poprima crveno-žutu boju i takav opada - kaže dipl. inž. zaštite bilja Slavica Maksimović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Gljiva prezimljava u opalom lišću ali i na granama. Primarne infekcije se ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, dok se sekundarno širenje ostvaruje preko letnjih konidija koje su na naličju listova locirane u pegama. Sadnja otpornih sorti, uištavanje opalog lišća i primena fungicida su osnovne mere borbe protiv mrke pegavosti lišća.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa