6. avgust 2015.6. avg 2015.
OTPOČELE

MIŠARSKE SVEČANOSTI

Promocijom desetog broja „Čitanke Mišarskog boja“ sinoć u Šabačkog pozorištu otpočela proslava 209. godišnjice Boja na Mišaru. Tim povodom danas od deset časova u okviru „Mišarskih svečanosti“ kod spomenika na Mišaru tradicionalno će se održati državna ceremonija, a pola sata kasnije u Mišarskoj galeriji biće otvorena izložba radova nastalih na Slikarskoj koloniji u Sovljaku. Svečanim defileom fijakera kroz Mišar od jedanaest časova završiće se prepodnevni program.
U večernjim satima u Velikoj sali Doma kulture Mišar, Amatersko pozorište „Vožd“ Mišar premijerno će izvesti predstavu „Putujuće pozorište Šopalović“. Po tekstu Ljubomira Simovića, a u režiji Marka Ribića i Dušana Simića, dobro poznata priča o četiri putujuća glumca koji svetlo pod suncem i slobodu umetnosti i pozorišta, traže ispod senke vešala u Užicu 1941. godine, pokušaće da da odgovor gde je kraj realnosti i početak iluzije. Kako je ovo komad u kome se mešaju stvarnost i iluzija, pozorište i svakodnevica, po rečima reditelja, predstava se bavi i temom istinitosti imaginarnog, odnosno: „Da li je naš život samo materijalan? Da li je istinitije ono što je opipljivo ili neko žarko uverenje, iluzija?“, pokrećući i temu nasilja, njegovog rađanja u sredini ali i samom čoveku, poreklu zla, užasima i zločinima.
Odgovori na ova, ali i mnoga druga pitanja koja se postavljaju u drami „Putujuće pozorište Šopalović“, moći će da se saznaju na večerašnjoj premijeri od 20 časova u Domu kulture na Mišaru.
Narednog dana, u petak, od deset časova na fudbalskom stadionu FK „Karađorđe“ Mišar održaće se Memorijalni fudbalski turnir „Vladan Simić Simče“. „Mišarske svečanosti“ zatvoriće se u nedelju, 16. avgusta, na Letnjoj pozornici Doma kulture Mišar „Šabačkim karavanom narodne muzike“ koji će početi od 21 časa.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa