6. avgust 2015.6. avg 2015.
Ministarstvo odbrane finansira projekat Šabačkih izviđača

I spremni i korisni

Odred izviđača „Vera Blagojević“ na Ceru je, od 5. do 9. avgusta, realizovao četvorodnevni Tabor u okviru projekta „Budi spreman, budi koristan“, koji finansira Ministarstvo odbrane. Cilj je osposobljavanje članova izviđačke organizacije za učešće u različitim vanrednim situacijama u lokalnoj zajednici, prvenstveno u Regionalnoj jedinici za delovanje i spašavanje u nesrećama. Drugi cilj je korisno trošenje slobodnog vremena mladih.
-Projekat je osmišljen da se realizuje kroz četiri etape; prva je bila teoretska (realizovana je na Letnjikovcu), drugi deo je podrazumevao aktivnosti na vodi (u okviru kojih smo radili spašavanje i traganje na vodi, i ishranu u prirodi pored vode). Treći segment je upravo ovo što se dešava na Ceru, a naši izviđači savladaće veštine preživljavanja, snalaženja i orijentacije u prirodi, a proći će i obuku pružanja prve pomoći u prirodi. Četvrti segment biće ponovo na Starom gradu, gde će biti završni deo aktivnosti na vodi, uz pokaznu vežbu o svemu naučenom za ova tri meseca, koliko traje projekat ““ ističe koordinator Pera Trajković. Završnica će biti 21. avgusta, u okviru akcije „Zaveslaj više“. Inače, projekat šabačkih izviđača, „Budi spreman, budi koristan“, Ministarstvo odbrane Republike Srbije, među 87, odabralo je kao najbolji i finansira ga. Predstavnici Ministarstva šestog avgusta posetili su akciju, kako bi se na licu mesta uverili u aktivnosti i tok realizacije.
Tabor na Ceru posetila je i starešina Saveza izviđača Srbije, Tanja Janković. Nije krila zadovoljstvo viđenim.
-Meni je čast što sam došla, stvarno je lepa atmosfera, deca su nasmejana, vidi se da uživaju u aktivnostima, a Savez će, naravno, imati i koristi od ovakvog kampa; nama ovakvi kampovi u stvari služe za jačanje kapaciteta, za stvaranje novih vođa, koji će prihvatiti novu decu. Stiže nam i septembar, kada je nama termin za upis novih članova, i drago mi je što vidim da će Šabac imati dobru osnovu za proširenje članstva.“ Na pitanje, konstataciju, pogotovo na primeru Šapca, da je organizacija izviđača ponovo u ekspanziji, dodaje: „Jeste, i tome se radujemo. U Šapcu se jako lepo radi, iz jednog odreda su proizašla još dva, sad čujem da će i Porečani ponovo da ožive, da spremaju i plovidbu, i zaista je sve to na radost svih nas.“
Partneri na projektu, Odredu izviđača „Vera Blagojević“, su i članovi Odreda izviđača „Cer“ iz Majura i volonteri šabačkog Crvenog krsta, a kroz program obuke prošlo je 60 učesnika u dve starosne kategorije. Gosti su predstavnici Odreda izviđača „Gučevo“ iz Loznice, kao i organizacija u pokretanju ““ iz opština Vladimirci, Koceljeva i Bogatić.
-Mislim da je šabačka organizacija sazrela i da je uspešan partner zajedničkog rada. Ministarstvo odbrane je i tražilo da Crveni krst i Savez izviđača budu izdvojeni od svih nekadašnjih društvenih organizacija, i da budu nosioci aktivnosti delovanja i spašavanja u nesrećama. I ovom akcijom osposobljavamo se da uvek možemo priteći u pomoć ““ ponosno o šabačkim izviđačima govori starešina Velimir Milošević.

S.Ljubić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa