20. avgust 2015.20. avg 2015.
Obeležena 101. godišnjica cerske bitke

IME PROŠLOSTI

Državnom ceremonijom uz vojne počasti prošle srede je na Spomen kompleksu „Cerski junaci“ na Tekerišu obeležena 101. godišnjica Cerske bitke. Vence srpskim junacima koji su 1914. godine izvojevali jednu od najvećih pobeda u Prvom svetskom ratu položili su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Popović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić, predstavnici grada Loznice i opštine Krupanj, kao i brojnih udruženja.
- Prisustvom u zvaničnom državnom protokolu obeležavanja 101. godišnjice Cerske bitke, želim da u ime Grada Šapca izrazim poštovanje herojstvu i žrtvi cerskih junaka. Na početku drugog veka od njihovog podviga važno je negovati sećanje na njih, jer Cer nije samo ime planine u blizini Šapca, nego i ime kojim izražavamo svoj odnos prema prošlosti, istoriji i svom narodu. Velika je istina tvrdnja da su „početkom dvadesetog veka malom Srbijom koračali veliki ljudi“. U spomen na njih danas smo ovde - da izrazimo poštovanje i zahvalnost. Šabac - grad heroj i grad žrtva u Velikom ratu, posebno mora da neguje sećanje i oda poštovanje cerskim junacima, pa sam ponosan što to možemo uraditi i na ovaj način, ali, sasvim sigurno, Cer u našoj svesti ne sme postojati samo u vreme velikih jubileja i samo u avgustu, kada se obeležava godišnjica velike bitke i sjajne pobede srpske vojske, rekao je zamenik gradonačelnika Šapca Nemanja Pajić.
U Cerskoj bici, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, srpska vojska izvojevala je prvu svoju i savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu. Ta bitka, predstavlja blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije i jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Pripadnici srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma, a zbog izuzetnih zasluga u rukovođenju i komandovanju, Stepa Stepanović je unapređen u čin vojvode.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa