20. avgust 2015.20. avg 2015.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Krupnju

HUMANOST NEMA CENU

U okviru letnje kampanje Instituta za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta Krupanj u petak 21. avgusta 2015. godine organizovana je akcija dobrovoljnog davanja krvi u opštini Krupanj. Od sekretara Crvenog krsta Krupanj Gorice Nedić saznajemo da se akciji odazvao zadovoljavajući broj dobrovoljnih davalaca krvi od kojih je krv dalo 48 građana ““ 28 muškaraca i 10 žena. Ovim putem im se svima zahvaljujemo.
Akcija dobrovoljnog davanja krvi u Krupnju sprovedena je u transfuziološkom autobusu Instituta od 9 do 14 časova ispred Biblioteke „Politika“ u okviru dela letnje kampanje koja je obuhvatila preko 60 gradova u Srbiji. Proteklih nekoliko dana transfuziomobil je obišao opštine Knić, Ljubovija, Krupanj i Velika Plana. Doktor medicine Dragana Stojić je pohvalila organizaciju akcije davanja krvi u Krupnju istakavši da je krv dao veliki broj mladih ljudi i nezaposlenih, koji su disciplinovano čekali na osnovni lekarski pregled, kako bi mogli dati krv i tako možda nekome spasiti život. Zdravstveno stanje pregledanih davalaca krvi je zadovoljavajuće i nije bilo kontraindikacija kod davalaca.
Razgovarali smo i sa rekorderom penzionerom Slobodanom Đokićem ““ Bobekom koji je u poslednjih 47 godina krv dao 130 puta. Žali što zbog godina starosti više nije u mogućnosti da dobrovoljno daje krv, ali je srećan što pored stalnih davaoca krvi vidi sve više mladih koji se uključuju u akcije davanja krvi koje, prema njegovim rečima, najviše znače onima kojima je krv preko potrebna. Poručuje svima da slobodno, bez predrasuda i čistog srca dobrovoljno daju krv i da tako možda nekome spasu život.
Potrebe za krvlju i krvnim produktima neke zemlje najviše zavise od broja stanovnika, broja bolničkih kreveta i vrsta medicinskih usluga koje se primenjuju u toj sredini. Plan potreba se donosi na osnovu uvida u godišnju potrošnju krvi u proteklom periodu. U našoj zemlji potrebno je da bude 40 davalaca krvi na hiljadu stanovnika što predstavlja 4% populacije.
Dušan Žugić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa