20. avgust 2015.20. avg 2015.
RAZGOVOR SA PREDSEDNIKOM OPŠTINE KOCELjEVA DUŠANOM ILINČIĆEM POVODOM DANA OPŠTINE

KOCELjEVA JE VELIKO GRADILIŠTE

U poslednjih nekoliko meseci u opštini Koceljeva grade se mostovi, uređuju rečna korita, asfaltiraju ulice i putevi...
Opština Koceljeva je u proteklom periodu jedno veliko gradilište. Trenutno se u Donjem Crniljevu uređuje deo rečnog korita. U ovom naselju biće urađen i deo proširenja Tamnave u vidu pravljenja pregrade. U ovom mestu završava se i kolektor fekalne kanalizacije. Ostali su neki detalji i čeka se tehnički prijem zgrade kako bi kolektor bio u funkciji. U Kamenici se očekuje da će ove godine biti urađene dve pregrade na rekama drugog reda, Zmajevcu i Kozarici. Radi se na čišćenju reka, na čišćenju delova reke Tamnave i uređenju same obale. Trenutno su u završnoj fazi radovi u Koceljevi na uređenju korita reke između dva mosta. Ove godine završen je i pušten u saobraćaj most na magistralnom putu M21 na obilaznici oko Koceljeve koji je srušen tokom poplava. U toku je završetak izgradnje dva mosta, u Družetiću na reci Ub i na Tamnavi u Ljuticama. Očekujemo da ćemo ove godine krenuti u izgradnju još tri mosta. Jedan je na reci Rasnici kod bazena. Tačnije, reč je o rekonstrukciji već postojećeg. Zatim, tu je i most Batalage-Zukve na reci Tamnavi koji je srušen tokom majskih poplava prošle godine, a najverovatnije će se raditi i most na Lukića potoku. Očekujemo i rekonstrukciju mosta u Koceljevi kod fabrike Rauh koji je podneo sav teret višemesečnog izmenjenog režima tranzitnog saobraćaja. Nadamo se da ćemo to uspeti da uradimo u ovoj građevinskoj sezoni. Takođe verujemo da će u toku jeseni biti asfaltirane ulice koje su bile tranzitne nakon urušavanja mosta na obilaznici i koje su zbog visoke frekvencije teretnog saobraćaja u značajnoj meri pretrpele oštećenja. U planu nam je da rekonstruišemo ulice Miće Stanojlovića, Karađorđevu i Nemanjinu. U toku su radovi na asfaltiranju tri ulice, dela 23. septembra, Diše Atića i Jug Bogdanove. Time će u Novom naselju biti sve kompletno urađeno, počev od kanalizacione mreže i kišne kanalizacije, preko trotoara i asfaltiranog kolovoza do preostale prateće infrastrukture. Okončan je i tender za izgradnju saobraćajnice u dužini od oko 1 km u industrijskoj zoni. Možemo reći da smo u prilici da investitorima ponudimo industrijsku zonu ništa manje atraktivnu u odnosu na one u većim gradovima.
U toku ove godine zabeležena su i značajna ulaganja u atarske puteve. Da li će biti novih ulaganja?
- Ove godine uradili smo četiri nova atarska puta a u planu nam je da do kraja godine uradimo još toliko u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede. Početak radova očekujemo krajem ovog ili početkom narednog meseca. Reč je o putevima u Batalagama, Donjem Crniljevu, Ljuticama i Brdarici. Svakako ćemo pokušati da nađemo još sredstava da uradimo još nešto na uličnom sistemu Koceljeve. U svakom slučaju, sve investicije koje se rade u našoj opštini realizuju se zahvaljujući velikoj pomoći Vlade Republike Srbije, ogromnom zalaganju narodnog poslanika Veroljuba Matića i njegovoj dobroj sponi sa nadležnim ministarstvima i ostalim republičkim organima.
Najavili ste pre nekoliko meseci izgradnju pešačkog mosta u Koceljevi preko Tamnave. Kada možemo očekivati realizaciju ovog projekta?
- Ovaj most će biti završen tokom jeseni. Očekujemo najkasnije do polovine oktobra.
Prema nedavno objavljenim statističkim podacima koceljevačka opština je lider na tabeli Mačvanskog okruga što se tiče visine prosečnih ličnih dohodaka. Šta je ključ uspeha?
- Ključ uspeha je privreda. Postojeća privreda dobro funkcioniše. Možda nije velika ali ona koja postoji dobro funkcioniše i radi se uglavnom o izvozno orjentisanoj privredi. Iz ove opštine se izvozi dva a uvozi jedan dinar.
Stanovnici ove opštine, posebno oni koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih, sa nestrpljenjem iščekuju izgradnju novih fabrika i otvaranje radnih mesta. Koliko njih će do kraja godine dobiti posao?
- Italijanska fabrika obuće, koja je kupila zemljište u industrijskoj zoni, krenula je s izgradnjom pogona površine četiri hiljade kvadratnih metara i prema rečima investitora u planu je da do kraja godine u prvoj fazi bude animirano, obučeno i zaposleno oko 180 radnika. U narednim fazama planira proširenje kapaciteta i dodatna radna mesta. Nadamo se da će i fabrika pirotehnike, koja je u završnim radovima, do kraja godine početi punu proizvodnju. Oni su već započeli zapošljavanje pojedinih radnika koji su im trenutno neophodni. Kada sve bude završeno verujemo da će zajedno ova dva investitora ponuditi posao za više od 300 ljudi.
Rukovodstvo ove opštine u svakoj prilici ističe značajna ulaganja u vodo i elektro mrežu. Da li će se i u narednom periodu raditi na poboljšanju infrastrukture?
- Naša opština nastavlja sa politikom koja je do sada vođena a to je da se napravi dobra baza, da se kompletna infrastruktura u potpunosti obezbedi. Put, struja, voda, kanalizacija...sva ova infrastruktura je neophodna za funkcionisanje privrednih delatnosti kao i samih građana. To je zapravo preduslov za razvoj privrede. Što se tiče konkretno struje i vode, veoma mnogo je urađeno u proteklom periodu ali i dalje se radi, pogotovo u oblasti vodosnabdevanja. Ide se u proširenje kapaciteta, odnosno traženje novih izvorišta. Postojeća su se veoma dobro pokazala u ovom letnjem sušnom periodu. Nismo imali nikakvih većih problema, iskakanja, restrikcija. Mi smo jedna od retkih opština u Srbiji koja nije imala isključenja ni plana isključenja vode ni u jednom delu svoje teritorije, ni u jednom naselju. Veoma se ulaže u izvorišta, traženje novih, kontrolisanje postojećih, u kontrolu same mreže. Sve to je preduslov za zdrav razvoj jedne sredine. Što se tiče elektro mreže početkom ove godine urađen je stoti jubilarni trafo. Posle toga urađeno je još četiri, preko 104 km niskonaponske mreže je rekonstruisano, urađeno je između 3,5-4 km visokonaponske mreže. U oblasti komunikacija počeli su da se izvode i radovi za postavljanje optičkog kabla od Kamenice do Donjeg Crniljeva.
Nedavno je ponovo aktuelizovan problem deponije koja je već decenijama u sanaciji i koja stanovništvu u neposrednom okruženju otežava svakodnevni život. Nazire li se rešenje ovog višedecenijskog problema?
- To zaista jeste višedecenijski problem i nije simptomatičan samo za našu opštinu. Mi, u saradnji sa Vladom Holandije koja je odredila svog predstavnika, radimo na realizaciji projekta izgradnje transfer stanice i sanaciji deponije. Negde do polovine oktobra meseca realno je da će se ući u početak realizacije projekta. Obavezali su se da će izgradnja transfer stanice biti završena do avgusta meseca naredne godine. Lokacijska dozvola je završena, dobijanje građevinske je u toku. Reč je o investiciji od par stotina hiljada evra koju naša opština sama ne bi imala nikakve šanse da realizuje. Planirano je da se postepeno ide u sanaciju postojeće deponije. U prvoj fazi, kada se uradi transfer stanica koja će podrazumevati klasiranje otpada, biće urađen zeleni pojas oko deponije, postepeno će teći sanacija postojeće i rekultivacija terena. To nije posao koji može da se završi preko noći. To je proces koji će trajati. Svaka druga priča je nerealna.
Prerada voća i povrća i proizvodnja zimnice postali su važan segment za koceljevačku privredu. Svi proizvodi proizvedeni u individualnim radionicama biće plasirani na još jednom Festivalu zimnice u Koceljevi.
- Festival se tradicionalno održava poslednjeg vikenda u septembru. Ove godine to će biti 25. i 26. septembar, petak i subota. To je privredno-kulturno-turistička manifestacija koja okuplja veliki broj izlagača i posetilaca. Festival je napravljen baš iz razloga da se proizvodi prevashodno iz individualnog sektora plasiraju kupcima. Nadamo se da će, kao i svake prethodne, i ove godine biti oboren rekord po broju gostiju. Već sada nam se javio veliki broj izlagača iz cele Srbije a tradicionalno veliko interesovanje vlada za prijavu ekipa za takmičenje u pripremanju lovačkog gulaša. Tu su i drugi sadržaji. Za sada sve ukazuje i na dobru ponudu i na dobar provod što je, verujem, razlog za sve naše susede da tih dana budu gosti naše opštine i da uživaju na Festivalu zimnice.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa