20. avgust 2015.20. avg 2015.
DEFICIT SRPSKOG BUDžETA U JULU 34,6 MILIJARDI DINARA

BOLjE NEGO PLANIRANO

Deficit budžeta Srbije na kraju jula iznosio je 24,2 milijarde dinara, a zajedno sa rashodima za projektne zajmove 34,6 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.
U julu su prihodi republičkog budžeta bili 85,2 milijardi, a rashodi 83 milijarde, tako da je suficit iznosio 2,2 milijarde dinara.
Poreski prihodi u julu iznosili su 76,6 milijardi dinara. Naplata poreza na dodatu vrednost (PDV) bila je 39,6 milijardi dinara, što je mesečni rekord u 2015. godini, a od akciza je naplaćeno 24,7 milijardi dinara.
Neporeski prihodi iznosili su 8,4 milijarde, a donacije 200 miliona dinara.
Rashodi budžeta, kako je saopšteno, bili su manji nego u junu uglavnom zbog manjeg iznosa za otplatu kamata. Razlika je delimično ublažena povećanjem rashoda za socijalnu zaštitu, zbog isplate otpremnina radnicima preduzeća u restrukturiranju, većim kapitalnim izdacima i većim izdacima po osnovu garancija.
Transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (Fond PIO, RFZO, NSZ i fond SOVO) iznosili su 18,7 milijardi dinara, a najveći deo se odnosi na dotacije za isplatu penzija - 16,6 milijardi dinara. Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,7 milijardi dinara.
Na nivou opšte države budžetski deficit za sedam meseci ove godine iznosio je 39,4 milijardi dinara, a samo u julu četiri milijarde dinara.
„Bolji rezultat od planiranog sa prihodne strane u najvećoj meri posledica je visoke uplate dividendi i dobiti javnih preduzeća u iznosu od oko 27 milijardi dinara. Bolja od očekivane je i naplata poreskih prihoda, pre svega PDV, akciza na duvanske proizvode i derivate nafte i doprinosa. Sa rashodne strane najveći efekat je imalo slabo izvršenje kapitalnih izdataka, kao i otpremnina za radnike preduzeća u restrukturiranju“, navelo je Ministarstvo finansija.
(Beta)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa