20. avgust 2015.20. avg 2015.

SUTRA JE VELIKA GOSPOJINA

Velika Gospojina ili Uspenje Presvete Bogorodice, jedan je od 12 najvećih hrišćanskih praznika. Spomen je na preseljenje Majke Božje iz ovog u večni život. Ovim praznikom se završava post koji traje 14 dana
Predanje kaže da je Bogorodica poživela dugo posle Vaznesenja Sina svoga, a kao svedok mnogih čudesnih događaja kojima je svedočila, nastavila je Njegovu misiju. Svojim molitvama, savetima, krotošću i trpeljivošću, pomagala je Svetim apostolima u širenju Božje reči. Najviše vremena je provodila u molitvi na Jeleonskoj gori, moleći Boga da je što pre uzme sebi. Jednog dana, javio joj se arhangel Gavrilo i blagovestio da će se kroz tri dana vratiti u Nebeski dom. Oprostivši se sa Svetim apostolima, predala je duh svoj Bogu. Kovčeg sa njenim svetim moštima, uz pratnju mnogih hrišćana preneli su u Getsimanski vrt, u grobnicu svetih Joakima i Ane, roditelja Presvete Majke.
Na ikonama, ovaj praznik se obično predstavlja tako što se ikonopiše postelja na kojoj leži Bogorodica sa prekrštenim rukama na grudima. Sa obe strane nalaze se svećnjaci sa upaljenim svećama. Uz noge Bogorodice je Sveti Petar, uz glavu su Sveti apostol Pavle i Jovan, a ostali apostoli su uz odar. Prisutni su i veliki hrišćanski pisci - Sveti Dionisije Areopagit, Irotej i Timotej koji drže Jevanđelje. Iznad Bogorodice je Hristos, koga okružuju Ga anđeli.
Obeležavanje Uspenja Presvete Bogorodice, koje je ustanovljeno po želji cara Mavrikija 528. godine, slavi se uvek 28. avgusta.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa