20. avgust 2015.20. avg 2015.
TEHNOLOŠKI VIŠKOVI U OBRAZOVANjU

PRERASPOREĐIVANjE A NE OTKAZI

Na spisku tehnoloških viškova koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nalazi se 35 zaposlenih u obrazovanju na području grada Šapca
Odredbama kolektivnog ugovora u prosveti predviđeno je da direktori škola svake godine dostavljaju Ministarstvu prosvete spisak zaposlenih za čijim je radom, delimično ili potpuno, prestala potreba. Ove godine Ministarstvo prosvete je objavilo te podatke, što je dovelo do nedoumica oko toga da li su to spiskovi za otkaz ili nešto drugo. Direktori tvrde da je ovo uobičajena stvar, koja se do sada rešavala na sastancima aktiva direktora, te da zaposleni nemaju razloga za brigu.
- Objavljivanje spiskova na sajtu Ministarstva prosvete ne predstavlja razlog za brigu. Ti podaci samo prezentuju trenutno stanje o broju zaposlenih koji nemaju pun fond časova. Prema dosadašnjem iskustvu, niko od ljudi čiji su se podaci našli na spisku neće ostati bez posla, već će deo norme nadoknaditi tako što će raditi u drugim školama, gde ima mesta. To je praksa koja se sprovodi godinama unazad. Ministarstvo je ove podatke objavilo 15. avgusta, a mi smo od tada, uradili dosta i osigurali da svi profesori sa područja Šapca nastave sa radom, kaže direktor Tehničke škole Čedomir Smiljanić.
Prema dostupnim podacima, u osnovnim školama na području Šapca 19 nastavnika je evidentirano kao tehnološki višak, najviše u OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru, njih šestoro. Najčešće, radi se o profesorima stranog jezika koji nemaju pun fond časova. U srednjim školama dostavljeni su podaci za 13 profesora, šest u Medicinskoj, pet u Tehničkoj, i po jedan u Poljoprivednoj i Hemijsko tekstilnoj školi. Među njima, najviše je profesora građanskog vaspitanja. U srednjim školama podaci za troje zaposlenih u nenastavnom osoblju dostavljeni su resornom ministarstvu, dok u osnovnim školama u ovoj kategoriji nema viška zaposlenih.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa