20. avgust 2015.20. avg 2015.
U GALERIJI „KRUGA 10“ OTVORENA SAMOSTALNA IZLOŽBA MIODRAGA GAŠIĆA GALA

NEGDE, TU ISPOD DUGE

„Slikarstvo i muzika imaće u budućnosti jednu tendenciju za stvaranje apsolutnih dela samostalnih bića, koja žive u čisto i večito umetničkom“
O. B. Merin

Realno u sklopu nadrealnog, paralelni kosmos u kome dominira uređeni haos, san i legenda koji teže ka savršenijem i čovečnijem životu našli su svoje mesto na slikama Šapčanina Miodraga Gašića Gala. Nastajale u slikarskom zanosu na temeljima koje je prvo postavio nastavnik Novica Popović, a zatim velikani naše pedagoško-likovne scene Igor Belohlavek i Marinko Marković, a zatim dotaknutim likovnim umećem Milića od Mačve, Gašić je tokom života uobličavao svoj likovni opus. Upravo sve to moglo se doživeti očima posmatrača na otvaranju Galove samostalne izložbe prošlog petka u galeriji „Kruga 10“ u TC „Tina“.
- Imati tu sreću da živiš u gradu u kojem postoji Udruženje „Krug 10“ mislim da ništa više ne treba. Toliko radnih ljudi, toliko pozitivne energije, toliko dobrote, spremnosti da se pomogne drugome, da se prihvati raznolikost to skoro nisam srela. Bez obzira da li je pre toga čovek želeo da stvara ili ne on počinje da slika. Način na koji Gašić oblikuje kompoziciju jeste zanos. Toliko konceptualistički dobar bez obzira na realnost prikazanih motiva. Naziv izložbe „Moja Srbija“ meni je značio da će jednog dana u našoj zemlji biti svetlo, toplo, divno, onako kako je na ovim raspevanim pejzažima kod Gašića. Uliva poverenje. Moj grad, Šabac, mi je postao lepši. Neke kuće pored kojih sam prolazila sam ponovo sagledala i videla obojene bojama duge koja je prisutna na svakome elementu. Ono što nama Gašić poručuje je da umetnost nema granica. Biti muzičar, biti slikar, biti kompozitor ili pisac ti si umetnik jer imaš dušu. Gašić je ima. Ako uz dušu postoji i rad, a postoji, onda imamo jednu ovako fascinantnu izložbu ““ rekla je prof. Ivanka Trifunović, istoričar umetnosti.
Od 1979. godine pa do danas ovaj nadasve poseban i svestrani umetnik imao je dvadeset sedam kolektivnih izložbi i više priznanja. Ipak, erupcija umetničkih ideja realizuje se tokom poslednje dve godine i to od trenutka pristupanja Udruženju „Krug 10“ koje postoji u okviru ULSŠ.
- Kada se Gale pojavio sa željom da pristupi našoj grupi bile smo u dilemi jer smo do tada bile prepoznatljive kao ženska grupa. Kada se predstavio kao kompozitor, muzičar i slikar nismo mogle da ga odbijemo iako nam je pokvario imidž. Međutim, trebao nam je „tehniko“, kao i pomoć našem Branku Bursaću pri postavljanju izložbi. I od tada se sve promenilo. Gale uvodi red u administraciju, postavlja izložbe, štampa i uređuje kataloge i „drži nam slovo“. Zovemo ga „šef“. Počinje intenzivno da slika. Čudni svet nadrealizma ulazi u galeriju. Ređa se slika za slikom i evo čarobnog Galovog sveta kojim smo svi oduševljeni ““ dodala je Svetlana Žegarac, predsednica „Kruga 10“.
Taj čarobni svet privukao je oko sto pedeset poklonika Galovog stvaralaštva. Prvih pedeset imali su priliku da dobiju po jednu reprodukciju njekovih slika koliko ih je bilo i izloženo.
- Nemam reči koliko sam zadovoljan što vas vidim u ovolikom broju. Hvala vam od srca. Sugrađanima, familiji moje supruge koji su uložili poseban napor i došli su iz Radaja, Loznice, Gorine, mojim Gašićima iz Mehovina. Jednostavno sam srećan u toj meri što ste svi ovde zajedno samnom. Ove slike sam pripremao da uživate u njima, da vam bude lepo. Jednostavno, da budemo svi zajedno, da vidimo nešto što svakodnevno srećemo kod nas. Nekad i zastanite kad šetate kroz Srbiju. Mnogo toga lepog ima. Treba videti samo ““ poručio je Gale.
Zahvaljujući podršci svoje porodice, a pre svega supruge Angeline sa kojom je od njihove šesnaeste godine, Gale s pravom može reći da je ceo svet umetnost.
- To u kući izgleda ovako. Umetnik samo vidi umetnost i ništa više ““ dodala je uz osmeh supruga Angelina.
Prepune autorovih emocija, odraz njegovog života, slike neizostavno pričaju priče potezima jednog „likovnog sveta koji egzistira izvan okvira objektivne stvarnosti“. Stvarnosti u kojoj je mesto našla i „Kapija đačke ljubavi“ koja i danas istrajava u ovom svetu izkorenutih vrednosti negde, tu ispod Gašićeve duge.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa