27. avgust 2015.27. avg 2015.
UČENICI ŠKOLE PRIMENjENIH UMETNOSTI ČETVRTI PUT POSETILI KRF

DA SE NE ZABORAVI

Zahvaljujući osvojenom prvom mestom na konkursu „Stopama naših predaka“ „Svetosavskog zvonceta“ Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu Jovana Jakovljević i Stefan Stevanović sa profesorom mentorom Mihailom Simovićem tokom desetodnevnog boravka krajem avgusta učestvovali u likovnim radionicama i obnavljanju spomen obeležja
Dok talasi Jonskog mora zapljuskuju obalu ostrva Vida pričajući potresne priče o srpskim vojnicima postradalim u Prvom svetskom ratu mladi iz cele Srbije pokazali su da ne zaboravljaju na svoje pretke. I ove godine, kao i prethodne tri, priključili su im se učenici Škole primenjenih umetnosti koji su na konkursu „Stopama naših predaka“ u organizaciji „Svetosavskog zvonceta“ ostvarili značajne rezultate. U likovnom delu konkursa drugo i treće mesto osvojile su Marija Spasojević i Ana Martinović pod mentorstvom prof. Nataše Jovanović, dok su prvu nagradu ravnomerno podelili učenici Jovana Jakovljević i Stefan Stevanović, polaznici višestruko nagrađivane Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku pod mentorstvom prof. Mihaila Simovića. Zahvaljujući osvojenom prvom mestu boravili su deset dana na ostrvu Krfu u organizaciji Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije krfske.
- Drago mi je što su naši učenici svojim postignućima, kao i svojim učešćem u jednom ovako kvalitetnom projektu „Stopama naših predaka“, na najbolji način predstavili svoju školu, svoj grad. Tokom boravka na Krfu pokazali su da naša omladina može da nastavi da sledi primer i visoke standarde koje su postavili srpski vojnici prilikom dvogodišnjeg boravka na ostrvu Krf - izjavio je prof. Mihailo Simović po povratku sa Krfa.
Edukativnog karaktera putovanje je pružilo priliku nagrađenim učenicima da posete značajna mesta vezana za našu istoriju iz perioda Prvog svetskog rata. Kao i obično najveći utisak ostavili su ostrvo Vido i Plava grobnica. Za Jovanu Jakovljević ova nagrada istovremeno je upotpunila i na izvestan način krunisala niz značajnih priznanja koja je osvajala tokom prethodne školske godine na republičkim i međunarodnim konkursima.
- Putovanje na ostrvo Krf, druženje sa vršnjacima koji dele iste vrednosti i emocije, poseta tamošnjim manastirima i značajnim istorijskim mestima, a posebno poseta ostrvu Vido, predstavlja izuzetan doživljaj koji je teško rečima opisati. Svi rezultati koje sam ostvarila kao učenik Škole primenjenih umetnosti, za mene znače veliki podsticaj u daljem radu u oblasti fotografije i grafičkog dizajna. Drago mi je što su mi organizatori ove manifestacije ukazali poverenje da učestvujem u kreiranju grba ovog projekta i verujem da ću u saradnji sa svojim mentorom uspeti da postignem kvalitet koji se od mene očekuje - rekla je Jovana, učenica III2, koja je zajedno sa dve vršnjakinje iz Beograda imala tu čast da osmisli grb projekta, a koristeći znanja stečena tokom školovanja na obrazovnom profilu firmopisac-kaligraf u Školi primenjenih umetnosti, uradi i vektorizaciju i finalno rešenje grba.
Nagrađeni učenici su tokom boravka u kampu dali svoj doprinos obnavljanju spomen obeležja Drinskoj diviziji u Agios Mateosu, a uredili su i mesto iskrcavanja srpske vojske u pristaništu u Guviji. Vremena je bilo dovoljno i za rad i za odmor na plaži, a organizatori su se potrudili da ih odvedu i na neke od najlepših krfskih plaža. Večeri u kampu bile su rezervisane za likovne, literarne, muzičke i jezičke radionice, kao i predavanja iz istorije i veronauke. Profesor Simović je bio zadužen za likovne radionice, od kojih je učenicima bila najinteresantnija radionica umetničke fotografije, koju je realizovao uz Jovaninu asistenciju.
- Presrećan sam zbog ovog putovanja i ponosan na svoju školu, koja mi pruža mogućnost da učestvujem na ovakvim konkursima. Ovo mi je, posle boravka u Bihaću, drugo putovanje na kojem sam bio kao član Fotografske sekcije. Posebno mi je drago što su moji drugari iz kampa izdvojili baš mene kao najvrednijeg učenika na ovom letovanju - dodao je Stefan Stevanović, učenik III1.
I kao što reče pesnik Milutin Bojić u svojoj čuvenoj pesmi „Plava grobnica“: „Jer proći će mnoga stoleća, k“™o pena/Što prolazi morem i umre bez znaka,/ I doći će nova i velika smena,/Da dom sjaja stvara na gomili raka.“ Upravo su došla ta stoleća sa ovim mladim naraštajima koja ne zaboravljaju zahvaljujući kome danas hodaju po slobodnoj srpskoj zemlji.



O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa