3. septembar 2015.3. sep 2015.
NOVA SRBIJA - GRADSKI ODBOR ŠABAC

POREZ NA POLjOPRIVREDU

U centru našeg grada, u okolini Doma vojske koji je kupljen, pa ostavljen da se urušava, radi se užurbano ovih dana. I to šminkanje, oko zgrade koja je nemarom ili namerom, pretvorena u ruglo, koštaće ovaj grad, odnosno nas građane Šapca novih pola miliona evra. Dodamo li tome cenu od skoro 700.000 evra, koliko je plaćen Dom vojske, dobićemo katastrofalnu brojku od skoro milion i dvesta hiljada evra „ulupanih“ u šminkanje okoline nekad prelepe zgrade, pretvorene u „mrtvaca“.
Dok se ovako razbacuju našim novcem, čelnici grada obaveštavaju nas da nam je poljoprivreda, zbog loše politike republičke vlade na izdisaju. Istovremeno, hvale se i da će svim seoskim mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca, vratiti deo poreza, za izgradnju infrastrukture. I to je odlična ideja. Slažemo se. I šta je onda problem? Problem je u porezu na poljoprivredu, koji grad planira da ubere od stanovnika sela i prigradskih naselja. U godini koja je zbog suše katastrofalna za poljoprivrednike, gradske vlasti tako kažu, a mi u potpunosti verujemo, isti ti (lokalna vlast) će od tih istih, sušom i vrućinom pogođenih i spaljenih seljaka, da naplate nove, znatno veće poreze. I onda će, kada ih ogoli i oguli, deo toga da im vrati izgradnjom puteva i putića, tzv. infrastrukture koja je normalna u svim polurazvijenim zemljama Evrope u koju se i republička i lokalna vlast, bez rezerve, uzdaju, kunu i ubrajaju. Zakon kaže da porez mora da se plati, ali zakon kaže i da ovaj porez, poljoprivredni, ove godine nije bio obaveza. U isto vreme, grad će utrošiti pola miliona evra u šminkanje okoline zgrade koju je nemarom ili namerom sama uništila. Da li, onda, naši seljaci treba da plate ovo predizborno šminkanje u centru grada?
Gradonačelnika Šapca danas pitamo: Zašto je u godini suše i smanjenih prinosa uveden porez za poljoprivrednike, kad to nije bila zakonska obaveza? Zašto trošite toliki novac na šminkanje okoline Doma vojske, a samu zgradu niste čak ni počistili? Na osnovu kojeg plana i na osnovu kojih građevinskih dozvola se radi rekonstrukcija gradskog trga? Da li je tačno da se planska dokumentacija menja na licu mesta, u toku radova? U centru grada je saobraćajni haos, a najave radova nije bilo čak ni u biltenima gradonačelnikovih aktivnosti u šta su se pretvorili lokalni mediji. Zato se stiče utisak da se radi ad hoc, bez jasnog plana. Šabac i Šapčani to ne zaslužuju. Šabac i Šapčani zaslužuju odgovore na sva pitanja koja postavljamo danas. I na sva koja smo već postavili. Zato, gradsku vlast i gradonačelnika podsećamo da čekamo odgovore! Ako su zaboravili već postavljena pitanja, podsetićemo ih.
Gradski odbor NS Šabac

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa