3. septembar 2015.3. sep 2015.
DAN POLjA U BOGATIĆU

RANIJE BOLjE RODI

U Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac, koja je organizovala tradicionalno okupljanje, slažu se da je ovogodišnja suša negativno uticala na hibride kukuruza i soje, koje su testirali u ogledima na imanju Siniše Berića iz Bogatića
Poljoprivrednici i poljoprivredni stručnjaci, na čelu s kolegama iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Šabac, koji su prošle nedelje organizovali tradicionalni skup, jedinstveni su u oceni da će prikazani ogledi AS, ZP i HS hibrida kukuruza i soje ove godine dati manje prinose nego prošle usled dugotrajne suše. Ova prirodna katastrofa, kako su je nazvali manje ili više oštetila je sve useve, a na visinu umanjenja prinosa moglo se uticati, najviše ranom setvom i zalivanjem.
- Konačni rezultati biće uskoro poznati, kada se obavi berba ali nema sumnje da će doći do podbačaja u prinosu. Nezapamćena suša, uzela je svoj danak bez obzira na visoke mere agrotehnike koje smo primenili na ovim njivama, rekla je Svetlana Zlatarić stručni saradnik za oblast agrara šabačke Poljoprivredno stručne i savetodavne službe, pozdravljajući sve prisutne u ime organizatora.
S njenim mišljenjem su se složili i svi ostali učesnici ovog tradicionalnog skupa, razgledajući oglede AS, ZP I NS hibrida kukuruza, a kasnije i ZP i NS hibrida soje na njivama Siniše Berića, uglednog mladog poljoprivrednika iz Bogatića.
- I ovog puta se potvrđuje činjenica da se ne treba osloniti na samo jedah hibrid kukuruza, već sejati bar dva iz različitih grupa zrenja. Generalno važi da ranije bolje rodi. Mi smo na ovoj njivi testirali pet novih Asovih hibrida i zadovoljni smo kako su se poneli u ovoj nezapamćenoj suši, rekao je Ivan Baštovanović stručni saradnik za agrar AS hibrida kukuruza.
Slična zapažanja iznele su i njegove kolege Mladen Ignjatović ispred ogleda sa NS hibridima kukuruza i Željko Kaitović ispred ZP hibrida, posebno naglašavajući potrebu rane setve, kvalitetne primene agrotehničkih mera ( počev od pripreme zemljišta, odabira hibrida, setve do upotrebe zaštitnih sredstava), a u ekstremnim uslovima, kakva je bila ova godina neophodno je zalivanje za veće prinose.
Stručnjaci su se složili u oceni da je pre upotrebe veštačkih đubriva neophodna i izuzetno poželjna prethodna analiza zemljišta koju besplatno obavljaju u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac.
Tragovi dugotrajne suše primetni su i na njivama pod sojom. O tome su ispred organizatora govorila Gordana Rehak i njene kolege Slobodan Gašić i Slaviša Kaitović. Oni su predstavili oglede soje koja će nema sumnje doživeti veliko smanjenje prinosa u odnosu na nedavnu kišnu godinu.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa